Translate

суботу, 20 квітня 2019 р.

Підвищення розміру пенсії

     Мені призначили пенсію за віком і виплатили грошову допомогу в розмірі 10 пенсій як лікарю. За більш пізній вихід на пенсію мені нарахували доплату а розмірі 17,5% від пенсії. Окрім того, я маю підвищення до пенсії за померлого чоловіка — особу з інвалідністю внаслідок війни та надбавку до пенсії як почесний донор. Чи має бути враховано ці доплати під час визначення розміру грошової допомоги?
   
    Відповідно до частини третьої етапі 29 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі —Закон 1058) жінкам, які народились у період по 31 грудня 1961 року, після виходу на пенсію встановлюють підвищення розміру пенсії, обчисленого відповідно до етапі 27 цього Закону, у розмірі 2.5% за кожні шість місяців більш пізнього виходу на пенсію, починаючи з 55 років до досягнення ними 60-річного віку за умови, що до цього їм не призначалася будь-яка пенсія.
    Статтею 13 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» передбачено, що до пенсії почесним донорам України встановлюється надбавка у розмірі 10% від затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.
    Водночас згідно з Порядком обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1191, для визначення розміру грошової допомоги враховується місячний розмір пенсії, обчислений згідно зі статтями 27 і 28 Закону 1058.
    Отже, підвищення розміру пенсії у зв'язку зі збільшенням пенсійного віку, підвищення до пенсії за померлого чоловіка — особу з інвалідністю внаслідок війни та надбавка до пенсії як почесному донору України не входять до розміру грошової допомоги.

Джерело:  Підвищення розміру пенсії // Пенсійний кур'єр. - 2019. - № 16. -  С. 3. 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар