Translate

середу, 29 травня 2019 р.

Чи зараховується час роботи бортпровідників у пільговий стаж за Списком № 1?

    Згідно з пунктом 3 Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 № 383, під час визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовують Списки, чинні на період роботи особи. Відповідно до Списку № 1 виробництв, цехів, професій і посад на підземних роботах, на роботах із шкідливими умовами праці і в гарячих цехах, робота в яких дає право на державну пенсію на пільгових умовах і в пільгових розмірах, затвердженого постановою Ради Міністрів СРСР від 22.08.1956 № 1173 (розділ ХХІ застосовується до стажу, набутого до 01.01.1992 року) передбачено, що бортпровідникам та інструкторам-бортпровідникам літаків і вертольотів цивільної авіації повний календарний рік льотної роботи зараховується до трудового стажу, який дає право на державну пенсію на пільгових умовах і в пільгових розмірах за Списком № 1, за умови нальоту не менше як 500 годин на рік.
   Неповний календарний рік льотної роботи (у разі прийому на роботу, переведення на іншу роботу і звільнення з роботи) зараховується в цей стаж бортпровідникам та інструкторам-бортпровідникам за умови, що вони мали необхідний наліт, обчислений пропорційно до відпрацьованого часу, виходячи з річної норми 500 годин.
   Період тимчасового переведення бортпровідниць та інструкторів-бортпровідниць на іншу роботу у зв’язку з вагітністю, перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та у відпустці без збереження заробітної плати до досягнення дитиною трирічного віку (якщо надавалася відповідна відпустка) зараховуються в трудовий стаж, який дає право на державну пенсію на пільгових умовах і в пільгових розмірах, якщо за неповний календарний рік льотної роботи перед переведенням вони мають необхідний наліт годин, виходячи з річної норми 500 годин на рік.
    У разі відсутності цієї норми нальоту годин бортпровідницям та інструкторам-бортпровідницям, переведеним на іншу роботу у зв’язку з вагітністю в першому кварталі року, періоди льотної роботи, тимчасового переведення, перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та у відпустці без збереження заробітної плати до досягнення дитиною трирічного віку зараховуються в трудовий стаж, який дає право на державну пенсію на пільгових умовах і в пільгових розмірах, якщо вони мають необхідний наліт годин у попередньому році.
   Для підтвердження пільгового стажу потрібно, крім трудової книжки, подати до органів Пенсійного фонду пільгову довідку із зазначеною інформацією.

Джерело:  Чи зараховується час роботи бортпровідників у пільговий стаж за Списком № 1? // Пенсійний кур'єр. - 2019. - № 21. -  С. 4. 
 Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар