Translate

неділю, 6 жовтня 2019 р.

Оплата праці осіб, які працюють у гірських районах

    Чи підвищуються тарифні ставки і посадові оклади осіб, які працюють на гідрометеорологічних станціях (постах, пунктах), розташованих поза межами населених пунктів, що мають статус гірських, у місцевостях, що відповідають критеріям віднесення населених пунктів до категорії гірських?
В. Петрів, Закарпатська обл.


    Відповідь. Критерії, за якими населені пункти набувають статусу гірських, основні засади державної політики щодо розвитку гірських населених пунктів та гарантії соціального захисту громадян, що в них проживають, працюють або навчаються, визначені Законом України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» (далі — Закон).
    Відповідно до ст. 1 Закону критеріями віднесення населених пунктів до категорії гірських е:
    —    розташування населеного пункту або його частини, на якій проживає більш як третина мешканців цього населеного пункту, на висоті 400 м2 і вище над рівнем моря на території, рельєф якої дуже розчленований байраками, водотоками тощо, та розміщення 50% і більше сільськогосподарських угідь у межах цього пункту на схилах крутизною 12° і більше;
—    якщо на одного жителя припадає менш як 0,25 га ріллі або за її відсутності — менш як 0,60 га сільськогосподарських угідь;
—    суворі кліматичні умови: холодна і довга зима (середня тривалість — не менш як 115 днів, середньодобова температура повітря в січні не перевищує — 4° за Цельсі-єм), прохолодне коротке літо (середня тривалість — не більше від двох місяців, середньодобова температура в липні не перевищує 20° за Цельсієм), велика кількість опадів (середньорічна сума опадів у рідкому і твердому стані — не менш як 600 мм), мають місце селеві явища, повені, вітровали, снігові намети, сейсмічність землі.
  Згідно зі ст. 2 Закону пропозиції щодо надання населеним пунктам статусу гірських подаються до Кабінету Міністрів України обласними державними адміністраціями.
    Пунктом 1 ст. 6 Закону передбачено, що умови оплати праці осіб, які працюють у гірських районах, установлюються Кабінетом Міністрів України.
    Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.07.95 р. № 648 «Про умови оплати праці осіб, які працюють у гірських районах» (зі змінами, далі — постанова № 648) в установах та організаціях, розташованих на території населених пунктів, яким надано статус гірських, тарифні ставки і посадові оклади працівників, установлені за рішеннями Кабінету Міністрів України або за його дорученням, підвищуються на 25%.
   Отже, чинність постанови N9 648 поширюється на працівників. які постійно працюють в установах й організаціях, розташованих на території населених пунктів, яким надано статус гірських, незалежно від того, проживають вони в цьому населеному пункті чи ні.
    Поняття «які постійно працюють» означає, що постійне робоче місце працівника знаходиться в населеному пункті, якому надано статус гірського.
   Якщо установа, організація розташовані поза межами населеного пункту, якому надано статус гірського, але мають філії, представництва, відділення, інші відокремлені підрозділи і робочі місця в населених пунктах, що мають статус гірських, на працівників, які постійно в них працюють, поширюється статус особи, що проживає і працює на території населеного пункту, якому надано статус гірського, і на них поширюється чинність постанови № 648.
   Згідно зі ст. 5 Закону статус особи, яка проживає і працює на території населеного пункту, якому надано статус гірського, надається громадянам, що постійно проживають, постійно працюють у цьому населеному пункті, про що громадянам виконавчим органом відповідної місцевої ради видається посвідчення встановленого зразка.
   Відповідно до п. 2 Положення про порядок видачі посвідчення громадянина, який проживає, працює (навчається) на території гірського населеного пункту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.96 р. № 345, посвідчення є. документом, який підтверджує, що громадянину (громадянці) надано статус особи, яка проживає, працює (навчається) на території населеного пункту, якому надано статус гірського, на під-ставі якого надаються пільги за ст. З і 6 Закону.
   При цьому документом, на підставі якого видається посвідчення, проте, що громадянин працює в гірському населеному пункті, є довідка з місця роботи.
    Тобто нарахування підвищеного на 25% окладу провадять на підставі посвідчення з моменту прийняття працівника на роботу в установу, організацію, яка знаходиться у гірському населеному пункті.

Джерело: Оплата праці осіб, які працюють у гірських районах // Праця та зарплата. - 2019. - № 8. - С. 8.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар