Translate

неділю, 6 жовтня 2019 р.

Щодо зміни розміру премій

   Чи повинен керівник відділу підприємства у разі зміни розміру премії видавати наказ (розпорядження) та ознайомлювати підлеглого зі змінами розміру премії?
Т .Гордієнко, м. Харків


   Відповідь. Економічні, правові та організаційні засади оплати праці працівників, які перебувають у трудових відносинах, на підставі трудового договору з підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та господарювання, а також з окремими громадянами регулює Закон України «Про оплату праці» (далі — Закон).
    Згідно зі статтею 15 Закону форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат установлюються підприємствами Самостійно в колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) і територіальними угодами.
   Тобто підприємствам надано право самостійно визначати умови та розміри преміювання. Якщо на підприємстві є колективний договір, усі питання, пов'язані з преміюванням працівників, можуть бути передбачені в ньому або регулюватися окремим положенням про преміювання, яке є складовою частиною чинної на підприємстві системи оплати праці.
   У положенні про преміювання визначається коло працівників, на яких поширюється чинність преміальної системи, показники й умови преміювання щодо кожної категорії працівників, у тому числі і розміри премії.
    Щомісячно розмір премії може змінюватися, оскільки залежить від багатьох факторів.
    Крім того, в положенні про преміювання можуть визначатися виробничі упущення, за які працівники позбавляються премії повністю або частково.
    Рішення про виплату премії та її розмір ухвалюється керівником підприємства та оформляється наказом (розпорядженням). При цьому обов'язковості ознайомлення працівників з наказом (розпорядженням) про виплату премії законодавством не передбачено.

Джерело: Щодо зміни розміру премій // Праця та зарплата. - 2019. - № 8. - С. 8.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар