Translate

неділя, 22 грудня 2019 р.

Що треба знати, подорожуючи поїздом?

    Багато які пільговики у період з 1 жовтня по 15 травня мають право на 50-відсоткову знижку при купівлі квитків на поїзд і активно цим користуються. Тим більше, коли попереду новорічні та різдвяні свята. Нагадаємо у зв'язку з цим, що цього року були затверджені нові правила перевезення багажу залізничним транспортом України. Що можна брати з собою до поїзда і як можуть покарати за порушення?

Обмеження за вагою
    Нові правила перевезення ручної поклажі торкнулися всіх категорій вагонів і поїздів*. Зокрема, одній людині дозволяється перевозити ручну поклажу не більше 50 кг. При цьому:
•    ручна поклажа до 36 кг включно може перевозитися безкоштовно;
•    перевищення до 14 кг оплачується за тарифом перевезення багажу;
•    габарити за сумою трьох вимірів (довжина + ширина + висота) не мусять перевищувати 200 см.
    Ручна поклажа, загальна вага якої перевищує 50 кг, до перевезення в пасажирських вагонах не допускається. Щоправда, хто і де зважуватиме ручну поклажу при виході на перон і наскільки це подовжить процедуру посадки, невідомо. У правилах лише зазначено, що документ про оплату «за надмірну вагу багажу» пред'являється при посадці до поїзда.

    ВАЖЛИВО: Понад норму можна провозити портфель, дамську сумку, лижі та палиці до них, сноуборд, вудилища, фотоапарат, відеокамеру та інші дрібні речі, які за своїми розмірами можуть бути розміщені у вагоні на місцях, призначених для ручної поклажі.
    Як перевозити тварин?
    Що стосується тварин, то з собою безкоштовно дозволяється провозити:
►    дрібних кімнатних тварин;
►    домашню птицю;
►    собаку малої породи.
    Перевезення здійснюється у клітках, контейнерах або спецящиках, що виключають пошкодження або забруднення вагона. При цьому перевезення здійснюється на місцях, передбачених для розміщення ручної поклажі.
    Перевезення візків і велосипедів
    Торкнулися зміни і правил транспортування велосипедів та візків.
    У купейних і плацкартних вагонах нічних швидких і пасажирських поїздів дозволяється везти з собою не більше одного велосипеда в розібраному і упакованому вигляді. Це за умови, що він може вільно розміщуватися в місці, передбаченому для ручної поклажі. Якщо ви їдете з дитиною, то в рахунок норми ручної поклажі також дозволяється перевозити дитячий візок.
    У вагонах регіональних поїздів на місцях, спеціально обладнаних для розміщення велосипедів, за цей вид багажу потрібно заплатити як за 20 кг багажу. Оплату оформляють за формою ЛУ-12а або електронним способом.
    У поїздах категорій «Інтерсіті» та «Інтерсі-ті+» велосипед перевозити не можна, якщо немає технічних умов (місця) для його розміщення у вагоні.
* Наказ Міністерства інфраструктури «Про затвердження змін до Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України» № 74 від 1.02.2019 року.


 Джерело: Що треба знати, подорожуючи поїздом? // На пенсії. - 2019. - № 50. - С. 3.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар