Translate

понеділок, 23 грудня 2019 р.

Щодо права на додаткову відпустку

   Чи має право прибиральник службових приміщень школи на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці: прибирання загальних убиралень та санвузлів?
С. Сташків, Львівська обл.

   Відповідь. Право працівників на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці визначається відповідно до Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 р. № 1290 (із змінами, далі — Список).
    Згідно з розділом XXII «Загальні професії за всіма галузями господарства» Списку правом на таку відпустки тривалістю до чотирьох календарних днів користуються прибиральники службових приміщень, зайняті прибиранням загальних убиралень та санвузлів. Виконання таких робіт має бути передбачено робочими інструкціями відповідних працівників.
   Працівникам, професії і посади яких передбачені в розділах «Загальні професії в усіх галузях господарства» Списку, додаткова відпустка надається незалежно від того, на яких підприємствах і в організаціях вони працюють.
   Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах (ст. 8 Закону України «Про відпустки»).
   Відповідно до ст. 9 цього Закону до стажу роботи, що дає право на щорічні додаткові відпустки за особливий характер праці, зараховується;
   час фактичної роботи з особливим характером праці, якщо працівник зайнятий у цих умовах не менш як половину тривалості робочого дня, встановленої для працівників такого виробництва, цеху, професії або посади;
   час щорічних основної та додаткових відпусток за роботу з особливим характером праці;
    час роботи вагітних жінок, переведених на підставі медичного висновку на легшу роботу, на якій вони не зазнають впливу несприятливих виробничих факторів.
    Порядком застосування цього Списку, затвердженим наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 30.01.98 р. № 16, зареєстрованим у Мін'юсті України 30.01.98 р. за № 58/2498 (із змінами, затвердженими наказом Мінпраці України від 04.06.2003 р. № 150, зареєстрованим у Мін'юсті України 18.06.2003 р. за № 496/7817), визначено, що щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці надається пропорційно до фактично відпрацьованого часу. У розрахунок часу, що дає право працівникові на таку відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менш як половину тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад.
    Отже, в розрахунок часу, що дає право прибиральникові службових приміщень на відпустку за особливий характер праці, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий прибиранням загальних убиралень та санвузлів не менш як половину тривалості встановленого робочого дня.
    Облік часу, відпрацьованого в таких умовах, ведеться власником або уповноваженим ним органом (п. 5 Порядку).
    Оскільки законодавством не визначено, в який спосіб ведеться такий облік, роботодавець самостійно ухвалює рішення щодо проведення такого обліку (табель, журнал тощо).
     Остаточне рішення щодо надання щорічної додаткової відпустки працівникам у кожному конкретному випадку ухвалюється роботодавцем з урахуванням названих вимог.

Джерело: Щодо права на додаткову відпустку // Праця та зарплата. - 2019. - № 18. - С. 21.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар