Translate

понеділок, 23 грудня 2019 р.

Про атестацію робочих місць за умовами праці

   У грудні 2018 р. підприємство змінило форму власності і назву. При цьому фактично місце виконання робіт та умови праці на підприємстві не змінювалися, нові робочі місця не створювалися.
   На підприємстві було проведено атестацію робочих місць, яка набрала чинності з 1 липня 2019 р. Попередні атестації відбулися у 2014 та 2016 р.
   Чи можна під час нарахування пільгового стажу за Списком № 2 ураховувати результати попередніх атестацій у період з грудня 2018 до липня 2019р.?
Л. Усова, Запорізька обл.

    Відповідь. Згідно з Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. № 442 (зі змінами, далі — постанова № 442), атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації в строки, передбачені колективним договором, але не рідше від одного разу на п'ять років.
    Стаж роботи, шо дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, обчислюють у Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженому наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 р. № 383, зареєстрованим у Мін'юсті України 01.12.2005 р. за № 1451/11731 (зі змінами, далі — Порядок).
    Відповідно до п. 4.2 Порядку результати атестації (як уперше проведеної, так і чергової) застосовуються для обчислення стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, упродовж п'яти років після затвердження її результатів, якщо впродовж цього часу на такому підприємстві не змінювалися докорінно умови і характер праці (виробництво, робота, робоче місце), що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах. У разі докорінної зміни умов і характеру праці для підтвердження права на пенсію за віком на пільгових умовах має бути проведено позачергову атестацію.
   У разі підтвердження цього права за результатами вперше проведеної атестації до стажу, який дає право на пенсію
за віком на пільгових умовах, зараховується весь період роботи на такому підприємстві на виробництвах, передбачених Списками, до дати видавання наказу на підприємстві про результати проведення атестації та період роботи впродовж наступних п'яти років з урахуванням вимог п. 4.2 Порядку.
   Отже, з урахуванням зазначеного до стажу, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, працівників новоутвореного підприємства, яким за результатами атестації робочих місць за умовами праці, вперше проведеної на цьому підприємстві, підтверджено відповідне право, може бути зараховано період їхньої роботи до дати наказу про результати цієї атестації та період роботи відповідних працівників упродовж наступних п'яти років.

Джерело: Про атестацію робочих місць за умовами праці // Праця та зарплата. - 2019. - № 18. - С. 22.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар