Translate

середу, 29 січня 2020 р.

Про старі та нові норми закону про держслужбу


    «Я працюючий державний службовець, інвалід II групи, інвалідність пов'язана з аварією на ЧАЕС. Мені 48років. Маю загальний трудовий стаж 31 рік, з них останні 18 років - на державній службі. Інвалідність набута теж під час роботи на державній службі. Мене звільняють з роботи у зв'язку зі скороченням штатів. Роз'ясніть мені, чи можливо після скорочення вийти на пенсію державного службовця згідно з Законом України «Про державну службу» і подальших постанов щодо виходу на пенсію державного службовця. Я звертався до місцевого відділення Пенсійного фонду, але мені не надали конкретної відповіді.
Савченко Дмитро, м. Біла Церква, Київська обл.»

Як було раніше?
     Сьогодні, по суті, є два Закони України «Про державну службу»: старий (із численними змінами) - № 3723-ХІІ від 16 грудня 1993 року і новий - № 889-VІІІ від 10 грудня 2015 року.
    Відповідно до старої версії, яка діяла до 2016 року, держслужбовці мали право виходу на пенсію в 62 роки - чоловіки і в 60 років - жінки. При цьому було два варіанти, за якими призначалася така пенсія. Перший варіант: людина мала не менше 10 років стажу держслужби і на час досягнення зазначеного віку далі працювала на відповідній посаді. Другий варіант: на час досягнення зазначеного віку людина мала не менше 20 років стажу держслужби, незалежно від останнього місця роботи. В обох випадках потрібно мати не менше 35 років загального стажу - для чоловіків і З0 років - для жінок. Усе це прописано у статті 37 старого закону.

    Пенсія за інвалідністю за нормами зазначеної статті призначалася
• особам, що визнані інвалідами І або II групи в період перебування на держслужбі і мають стаж державної служби не менше 10 років;
• особам з-між інвалідів І або II групи незалежно від часу встановлення інвалідності, у яких було не менше 10 років стажу держслужби, якщо перед зверненням по призначення такої пенсії вони працювали на зазначених посадах.
    Пенсія за інвалідністю відповідно до цього закону призначалася незалежно від причини інвалідності за умови припинення державної служби.
А як тепер?
    З 1 травня 2016 року набрали чинності більшість положень оновленого Закону України «Про державну службу». За новою версією пенсійне забезпечення державних службовців здійснюється відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», тобто на загальних підставах (стаття 90). Виняток зроблено для тих, хто на момент набрання чинності новим законом уже мав необхідний стаж держслужби, передбачений статтею 37 попереднього закону (згідно з Прикінцевими положеннями нового закону).
     Як ми розуміємо, на момент набрання чинності новим законом ви вже мали не менше 10 років стажу держслужби і далі працювали на відповідній посаді. Але перейти на такий вид пенсії можна лише в 62 роки. Проте у вас є група інвалідності і теоретично ви можете претендувати на призначення пенсії за інвалідністю в розмірі, передбаченому для держслужбовців за нормами статті 37 старого Закону України «Про державну службу» № 3723-ХІІ від 16 грудня 1993 року (60% від зарплати держслужбовця).
    Втім, іще треба оцінити доцільність такого переходу. А це можуть зробити лише у Пенсійному фонді за місцем проживання. Можливо, вам буде, як і раніше, вигідно отримувати пенсію за інвалідністю відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Джерело: Про старі та нові норми закону про держслужбу // На пенсії. - 2020. - № 2. - С. 2.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41


Немає коментарів:

Дописати коментар