Translate

четвер, 30 січня 2020 р.

Як обчислюють понаднормовий стаж?

    «Уже не раз читала у вашій газеті, що жінкам, яким пенсію призначено до 1 жовтня 2011 року, наднормативним вважають стаж, відпрацьований понад 20 років. У мене 36років стажу. Я пішла на пенсію 25 серпня 2011 року, і мені при розрахунку пенсії зараховують усього 6років понаднормового стажу, тобто роки, відпрацьовані понад З0 років.
    При цьому у Пенсійному фонді посилаються на статтю 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Допоможіть, будь ласка, розібратися і дайте посилання, на підставі яких нормативних документів понаднормовий стаж у мене має бути вищий.
Карлова С. Л., м. Лисичанськ, Луганська обл.»

Про необхідний стаж
    Згідно зі статтею 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (абзац 2, частина 1), за кожен повний рік страхового стажу понад 35 років - чоловікам і З0 років - жінкам пенсія за віком збільшується на 1% основного розміру пенсії (обчисленого відповідно до статті 27 цього закону), але не більше ніж на 1% мінімального розміру пенсії за віком. У такому вигляді зазначена норма діє з 1 жовтня 2011 року. До цієї дати доплата за понаднормовий стаж встановлювалася за кожен рік, відпрацьований понад 25 років - чоловікам і 20 років - жінкам. Потім набрав чинності Закон України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» від 8 липня 2011 року № 3668-VI.

...і нюанси розрахунку доплати
    Зазначеним законом було зокрема внесено зміни до статті 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» і кількість необхідного мінімального стажу збільшено. При цьому було зроблено застереження, що тим, хто пішов на пенсію до 1 жовтня 2011 року, доплата за понаднормовий стаж обчислюється по-старому. Це додатково прописано у пункті 4-1 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». За новими правилами доплата за понаднормовий стаж обчислюється лише для тих, хто вийшов на пенсію після 1 жовтня 2011 року, а також для тих, кому після цієї дати робили перерахунок пенсії за стажем і зарплатою згідно зі статтею 42 зазначеного закону. Якщо ви пішли на пенсію до зазначеної дати, але доплату за понаднормовий стаж вам обчислюють по-новому, то, скоріш за все, вам робили відповідний перерахунок пенсії вже з застосуванням нових правил.

Джерело: Як обчислюють понаднормовий стаж? // На пенсії. - 2020. - № 2. - С. 2.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар