Translate

вівторок, 31 березня 2020 р.

Щодо визначення умов оплати праці працівників комунальних підприємств

    Підприємство перебуває в комунальній власності територіальної громади і не є членом жодної профспілкової організації та організації роботодавців, не перебуває у сфері дії будь-якої з галузевих угод.
  Якими нормативними актами треба керуватися під час визначення умов оплати праці працівників?
Н. Кочубей, Харківська обл.
    Відповідь. Статтею 15 Закону України «Про оплату праці» встановлено, що форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат установлюються підприємствами в колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) і територіальними угодами.
    Статтею 7 Закону України «Про колективні договори і угоди» (далі — Закон) визначено, що в колективному договорі встановлюються зобов'язання сторін, зокрема щодо нормування й оплати праці, умов регулювання фонду оплати праці та встановлення міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці.
    Відповідно до статті 8 Закону галузеві норми регулюються на галузевому рівні. Зокрема, галузевими угодами встановлюються мінімальні гарантії заробітної плати відповідно до кваліфікації на основі Єдиної тарифної сітки з мінімальною межею та мінімальних розмірів доплат і надбавок з урахуванням специфіки, умов праці окремих професійних груп і категорій працівників галузі.
    При цьому якщо підприємства перебувають у сфері дії відповідних галузевих (територіальних) угод, то під час укладання колективних договорів мають дотримуватися положення цих угод.
    Якшо підприємство не перебуває у сфері дії будь-якої з галузевих угод, то згідно із законодавством під час визначення умов оплати праці найманих працівників має дотримуватися вимог законодавства, зокрема щодо розмірів мінімальної заробітної плати та забезпечення диференціації заробітної плати залежно від складності виконуваної роботи та кваліфікації працівників (ст. 6 Закону України «Про оплату праці»).
    Водночас підприємства, які перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, у своїй діяльності мають керуватися також Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні». Тому рішення щодо застосування підприємством норм тієї чи іншої галузевої угоди доцільно узгодити з виконавчим комітетом відповідного органу місцевого самоврядування.

Джерело: Щодо визначення умов оплати праці працівників комунальних підприємств // Праця та зарплата. - 2020. - № 10. - С. 7.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар