Translate

четвер, 30 липня 2020 р.

Про оплату праці вихователя дитячого садка

   Працюю вихователем у дитячому садку вже понад 25 років. Закінчила педагогічне училище за фахом «вихователь дитячого садка». Колеги, які мають вищу освіту, отримують більшу зарплату.
   Чи справедливо, що стаж роботи і ставлення до професії не є головним у визначенні оплати праці вихователя?
О. Степаніщенко, Чернівецька обл.

   Відповідь. Згідно зі ст. 8 Закону України «Про оплату праці» умови і розміри оплати праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету, визначаються Кабінетом Міністрів України.

   Умови оплати праці працівників навчальних закладів та установ освіти визначаються відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» (зі змінами, далі — наказ № 557), розробленого на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (зі змінами), та Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102, яка з 1 вересня 2005 р. застосовується в частині, що не суперечить умовам оплати праці, визначеним наказом № 557.
  Згідно з додатком 6 до наказу № 557 посада вихователя віднесена до 10—14 тарифного розряду залежно від кваліфікаційної категорії.
  Відповідно до п. 1і постанови Кабінету Міністрів України від 11.01.2018 р. № 22 «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників» (зі змінами, далі — постанова № 22) посадові оклади (ставки заробітної плати) педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, крім тих, посадові оклади (ставки заробітної плати) яких підвищено відповідно до п. 1 цієї постанови та постанови Кабінету Міністрів України від 07.11.2018 р. № 1100 «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників спеціалізованих мистецьких шкіл (шкіл-інтернатів)», підвищили з 1 вересня 2019 р. на 10%.
  За статтею 61 Закону України «Про освіту» передбачено гарантії держави педагогічним та науково-педагогічним працівникам. Зокрема, ч. 4 цієї статті встановлено, що держава забезпечує педагогічним та науково-педагогічним працівникам виплату надбавок за вислугу років щомісячно у розмірах від 10 до 30% посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від стажу педагогічної роботи.
  Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів та установ освіти (далі — Порядок) затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2001 р. № 78 «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту» (зі змінами).
  Чинність Порядку поширюється на працівників, які обіймають посади згідно з Переліком і на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів і установ освіти.
Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 р. № 373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), вищої освіти, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» (зі змінами, далі — постанова № 373) педагогічним працівникам закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), вищої освіти, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування у межах фонду оплати праці виплачується надбавка за престижність праці у граничному розмірі 30% посадового окладу (ставки заробітної плати), але не менше 5% посадового окладу.
  Конкретний розмір надбавки встановлюється керівником закладу (установи) залежно від наявних коштів на такі цілі з урахуванням вимог п. 1 постанови № 373.
  Постановою Кабінету Міністрів України від 05.06.2000 р. № 898 «Про затвердження порядку використання коштів, передбачених статтею 68 Закону України «Про Державний бюджет України на 2000 рік» затверджено Порядок надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов'язків. Цей Порядок поширюється на педагогічних працівників дошкільних, загальноосвітніх та інших навчальних закладів системи загальної середньої освіти, позашкільних, професійно-технічних, вищих навчальних закладів та закладів післядипломної освіти чи методичних установ.

Джерело:   Про оплату праці вихователя дитячого садка // Праця та зарплата. - 2020. - № 15. - С. 9.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар