Translate

пʼятницю, 7 серпня 2020 р.

Чи має право кримчанин навчатися у ВНЗ на материковій частині України?

    Мій онук проживає на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, де в цьому році закінчує загальноосвітню школу. Чи має він право здобути вищу освіту у вишах материкової частини України?
Галина Дмитрівна, Житомирська обл.

   Питання порядку прийому для здобуття вищої та професійної (професійно-технічної) освіти осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України, врегульовується відповідним наказом Міністерства освіти і науки України №560 від 24.05.2016 року.   Безперечно, вступники з Криму мають право здобути вищу освіту на материковій частині України як повноцінні громадяни України. Тим більше, такі вступники мають певні пільги.   Для реалізації свого права на вищу освіту вступнику з Криму необхідно звернутися з відповідною заявою до будь-якого спеціально створеного освітнього центру «Крим-Україна» (перелік, адреса, контакти та графік роботи розміщено на сайті Міністерства освіти і науки України), скласти на базі Центру два іспити державної підсумкової атестації (українська мова та історія України) та один профільний вступний іспит, який встановлюється відповідним вибраним закладом вищої освіти.
   Абітурієнти з Криму вступають до уповноважених закладів вищої освіти на бюджетні місця у межах встановлених квот (20% від максимального (загального) обсягу державного замовлення за відкритими та закритими конкурсними пропозиціями).

Джерело:  Чи має право кримчанин навчатися у ВНЗ на материковій частині України? // Жінка. - 2020. - № 5-6. - С. 35.
Журнал знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар