Translate

понеділок, 28 вересня 2020 р.

Державна реєстрація актів цивільного стану у дипломатичних представництвах та консульських установах України

    Карантин через пандемію коронавірусу Covid-19 вніс непередбачувальні коррективи в життя багатьох людей та країн. Україна не стала винятком. Введення обмежувальних заходів таких, як закриття кордонів спричинило багато невіришених питань, адже життя не стоїть на місці. Ми народжуємось, помираємо, одружуємось та розлучаємось, вирішуємо сьогоденні питання підтвердження родинних зв'язків тощо.
    Так сталося, що багато громадян України проживають чи тимчасово перебувають за кордоном або громадян інших країн, що через юридичні факти народження, смерті, укладання/розірвання шлюбу тощо були пов’язані з Україною. Що їм робити, в разі перебування за межами України та потреби у державній реєстрації актів цивільного стану з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті.

    Перш, слід зазначити, що законодавством України передбачено, що дипломатичні представництва і консульські установи України проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті щодо громадян України, приймають і розглядають заяви про внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, витребовують повторні свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану.
    Так, відповідно до спільного наказу Міністерства юстиції України та Міністерства закордонних справ України «Про затвердження Інструкції про порядок реєстрації актів громадянського стану в дипломатичних представництвах та консульських установах України» №32/5/101 від 23.05.2001 – консульська посадова особа (далі за текстом - консул) провадить реєстрацію народження з одночасним визначенням походження дитини, смерті, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені громадян України.
    Повторні свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану видаються консулом на підставі актових записів цивільного стану, які містяться у даній консульській установі чи дипломатичному представництві, за заявами громадян, щодо яких складено запис. Також, через дипломатичні та консульські установи України за кордоном або через Департамент консульської служби Міністерства закордонних справ України за заявою/анкетою особи, яка проживає за кордоном, витребовуються документи про державну реєстрацію актів цивільного стану іноземців, осіб без громадянства та громадян України, які проживають за кордоном.
В той же час, особам, щодо яких державна реєстрація актів цивільного стану проводилась у дипломатичних представництвах або консульських установах України, видача документів про державну реєстрацію актів цивільного стану здійснюється районними, районними у містах, міськими (міст обласного значення), міськрайонними, міжрайонними відділами державної реєстрації актів цивільного стану міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції України, а також відділами державної реєстрації актів цивільного стану управлінь державної реєстрації міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції України, якщо такі записи передано на зберігання до Центрального відділу державної реєстрації актів цивільного стану та відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Київській області Управління державної реєстрації Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції України.
    В випадку, якщо такі записи не було передано на зберігання до відповідних установ України -  громадяни України та особи без громадянства, які проживають в Україні, витребовують документи на підтвердження фактів державної реєстрації актів цивільного стану, здійснених компетентними органами іноземної держави, через Департамент консульської служби Міністерства закордонних справ України.


Головний спеціаліст
Чернігівського міського відділу
державної реєстрації актів цивільного
стану Північно-східного міжрегіонального
управління Міністерства юстиції (м.Суми)                                                Марина СВІТЛИЧНА

Немає коментарів:

Дописати коментар