Translate

вівторок, 13 липня 2021 р.

Календар правових дат. Липень

   Другий місяць літа подарує нам багато яскравих та насичених подій. У липні православні відзначають великі свята – Різдво Іоанна Хрестителя (Предтечі), день святих апостолів Петра і Павла. Ще цього місяця святкується День хрещення Київської Русі-України, а також у липні завершується багатоденний Петрів піст (або Петрівка, як його називають у народі).
  На цей місяць припадає чимало важливих професійних, національних, міжнародних свят, неофіційних значущих дат, серед яких – День Військово-Морських сил, День Національної поліції, День українських миротворців, День Сил спеціальних операцій ЗСУ, День бухгалтера, День рибалки тощо. Наприкінці місяця буде чудове свято – Міжнародний день дружби. Також є дати, пов'язані з процесом державотворення та правами громадянина.
  Дати, наведені в календарі, – це знаменні дати, офіційно проголошені ООН, а також дні, що визнані неурядовими організаціями. До кожної з дат подано коротку інформацію про подію.

  2 липня
  День податківця України

  Свято встановлено в Україні відповідно до Указу Президента України “Про День податківця України” від 25 червня 2020 року.
  Із встановленням Дня податківця було скасовано День працівника державної податкової служби України.
  Основні завдання Державної податкової служби – реалізація державної податкової політики, здійснення в межах повноважень, передбачених законом, контролю за надходженням до бюджетів та державних цільових фондів податків, зборів, платежів, державної політики у сфері контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пального, державної політики з адміністрування єдиного внеску, державної політики у сфері контролю за своєчасністю здійснення розрахунків в іноземній валюті в установлений законом строк, дотриманням порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), проведення розрахункових операцій, а також за наявністю ліцензій на провадження видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню відповідно до закону, тощо.

  4 липня
  День Національної поліції України

 
   Відзначається в Україні щорічно згідно з Указом Президента України (№ 97/2018 від 4 квітня 2018 р.).
  Це одне з нових офіційних державних і професійних свят України.
  Основні завдання Нацполіції – реалізація державної політики у сферах забезпечення охорони прав та свобод людини, інтересів суспільства і держави, протидії злочинності, підтримки громадської безпеки й порядку, надання в межах, визначених законом, послуг з допомоги особам, які з особистих, економічних, соціальних причин або через надзвичайні ситуації потребують такої допомоги.

  4 липня
  День судового експерта

 
  Відзначається в Україні щорічно згідно з Указом Президента України (№ 424/2009 від 10 червня 2009 р.).
  З ініціативою введення Дня судового експерта України виступила Координаційна рада з проблем судової експертизи, яка діє при Міністерстві юстиції України, мотивуючи своє рішення тим, що судово-експертна сфера має величезне значення для забезпечення правосуддя в суспільстві та захисту прав людини.




  15 липня
  День українських миротворців

  Відзначається в Україні щорічно згідно з Постановою Верховної Ради України (№ 292-VII від 21 травня 2013 р.).
  Саме цього дня 1992 року з місії у Боснії розпочалася участь українських військових в операціях з підтримання миру та безпеки, які під егідою ООН, ОБСЄ, НАТО і ЄС проводяться в “гарячих точках” планети.

  
 
 
 

  16 липня
  Оголошення Другого Універсалу Української Центральної Ради


 
    Цього дня 1917 року на відкритому засіданні Центральної Ради Володимир Винниченко урочисто виголосив Другий Універсал, у якому фіксувалися домовленості між Українською Центральною Радою та Тимчасовим урядом Росії про визнання Петроградом Генерального секретаріату Центральної Ради органом "найвищої краєвої влади Временного правительства на Україні". По суті, це означало визнання права України на автономію. Натомість УЦР брала на себе зобов'язання утриматися від "самовільного здійснення автономії України до Всеросійських Установчих зборів".



  16 липня
  Прийняття Верховною Радою Української РСР Декларації про державний суверенітет України

 

    Декларація про державний суверенітет України – політичний і правовий акт проголошення державного суверенітету України. Прийнята BP УРСР 16 липня 1990 року, коли Україна ще перебувала у складі СРСР.
  У Декларації проголошувалося, що Україна має своє громадянство, де "всі громадяни рівні перед законом, незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової і національної приналежності, статі, освіти, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять".

 
 
 
   
 
28 липня
День хрещення Київської Русі-України


 
    Відзначається в Україні щорічно згідно з Указом Президента України (№ 668/2008 від 25 липня 2008 р.).
  З 2008 року, враховуючи значення православних традицій в історії і розвитку українського суспільства, на підтримку ініціативи Національної ради з питань культури і духовності, Українського фонду культури, Української Православної Церкви, Української Православної Церкви Київського патріархату, Української Автокефальної Православної Церкви та громадськості, указом Президента України Віктора Ющенка № 668/2008 від 25 липня 2008 року День хрещення Київської Русі був оголошений державним святом України. Відзначається це свято 28 липня, в день пам'яті князя Володимира – хрестителя Київської Русі.

  29 липня
  День Сил спеціальних операцій Збройних Сил України

 
    Це нове офіційне військове свято для суверенної України. Воно було затверджене 26 липня 2016 року. У відповідному Указі Президента України № 311/2016 підкреслюється особлива мета цього дня для подальшого розвитку національних військових традицій і враховується важлива роль Сил спеціальних операцій Збройних Сил України у забезпеченні обороноздатності держави.

  

 

 

  30 липня
  Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми

  Щороку, починаючи з 2014-го, 30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН 2013 року. При цьому було зазначено, що цього дня необхідно підвищувати рівень поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привертати увагу до важкого становища жінок, чоловіків та дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочувати людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.
  Торгівля людьми – це злочин, жертвами якого можуть виявитися чоловіки, жінки, діти – з метою як примусової праці, так і сексуальної експлуатації. При цьому страждають усі країни, будь то країна походження, транзиту або призначення. Рабство як у стародавній, так і в сучасній формі – явище не тільки ганебне; це, за словами борця за скасування рабства Джона Уеслі, "огидна сукупність усіх гидот", якій немає місця в нашому світі.
  Щороку в усьому світі мільйони людей, які шукають кращої долі, потрапляють у трудове рабство. Торгівля людьми – проблема для більшості країн світу.

  Використані матеріали:

  Декларація про державний суверенітет України [Електронний ресурс] // Цей день в історії.
  Другий Універсал Української Центральної Ради [Електронний ресурс] // Вікіпедія.
  II Універсал Центральної Ради. Цей день в історії [Електронний ресурс] // Цей день в історії.
  Календар [Електронний ресурс] // DilovaMova.com / Ділова мова : публічне інтернет-видання.
  Календар прав людини [Електронний ресурс] // Council of Europe.
  Парламентський довідник знаменних і пам'ятних дат [Електронний ресурс] // Верховна Рада України : офіційний вебпортал парламенту України.
  4 липня: День Національної поліції України [Електронний ресурс] // Інформаційне агентство "Українські Національні Новини".
  Юридична енциклопедія. Т. 2. Д – Й / НАН України, Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького ; редкол.: Ю. С. Шемшученко [та ін.]. – Київ : Українська енциклопедія імені М. П. Бажана, 1999. – 741 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар