Translate

суботу, 13 серпня 2016 р.

Окремі питання умов і оплати праці головного бухгалтера


   На листи наших дописувачів відповідають фахівці Департаменту заробітної плати та умов праці Мінсоцполітики України Олена КОЦУРАК, Людмила КОВАЛЬЧУК

Щодо роботи за сумісництвом
   Чи може головний бухгалтер, якщо він закінчив медичне училище за спеціальністю «сестринська справа» і має відповідний диплом молодшого спеціаліста, працювати за сумісництвом медичною сестрою?
П. Хоменко, Миколаївська обл.

   Відповідь. Робота за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 03.04.93 р. № 245 та наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінфіну України від 28,06.93 р. № 43 «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій».
   Сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або в громадянина за наймом.
   Тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин (0,5 ставки) на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом упродовж місяця не має перевищувати половини місячної норми робочого часу.
   Відповідно до п. 4 постанови Кабінету Міністрів України від 03.04.93 р. N9 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» керівники структурних підрозділів (цехів, відділів, лабораторій тощо) не мають права працювати за сумісництвом.
   Обмеження на роботу за сумісництвом стосується як працівників, основним місцем роботи яких є державне підприємство, установа, організація (незалежно від того, на державне чи недержавне підприємство влаштовуються вони на роботу за сумісництвом), так і працівників, що влаштовуються на роботу за сумісництвом на державне підприємство, в державну установу, організацію (незалежно від того, з державним чи недержавним підприємством уклав раніше працівник трудовий договір про основну роботу).
  У Національному класифікаторі України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженому наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 р. № 327, міститься професійна назва роботи «головний бухгалтер» з кодом 1231, яка за професійною класифікацією належить до професійного угрупування «Керівники фінансових, бухгалтерських, економічних, юридичних та адміністративних підрозділів та інші керівники».
  Ураховуючи завдання і обов'язки головного бухгалтера та вимоги названих нормативно-правових актів щодо тривалості роботи за сумісництвом, виконувати обов'язки за керівною посадою на умовах сумісництва головний бухгалтер не може.

Про посадовий оклад головного бухгалтера пожежно-рятувальної частини
   Чи застосовується для визначення посадового окладу головного бухгалтера пожежно-рятувальної частини норма п. 9 розділу І наказу МВС України від 14.08.2015р. N3 975?
І. Ситник, Черкаська обл.

   Відповідь. Постановою Кабінету Міністрів України від 25.04.2014 р. № 120 «Питання спрямування та координації діяльності Державної служби з надзвичайних ситуацій» установлено, що діяльність ДСНС України спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через міністра внутрішніх справ України.
   У зв'язку з цим на заміну наказу Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 10.07.2006 р. № 431 «Про упорядкування Умов оплати праці та установлення схем тарифних розрядів працівників бюджетних установ, закладів та організацій ДСНС України», який утратив чинність, затверджено наказ МВС України від 14.08.2015 р. № 975 «Про затвердження умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій Державної служби України з надзвичайних ситуацій» (далі — наказ № 975).
   Нині працю працівників установ, закладів й організацій окремих галузей бюджетної сфери, в тому числі працівників ДСНС України, оплачують на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери за постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298 і розробленим на її базі наказом № 975, відповідно до п. 9 якого посадові оклади головних бухгалтерів установлюються на 10—30% нижчі за посадовий оклад відповідного керівника закладу, установи та організації, визначений за схемами тарифних розрядів, затвердженими цим наказом.
   Посадовий оклад відповідного керівника визначається за схемами посадових окладів, затвердженими додатками до наказу № 975.
   Отже, розрахунок посадових окладів головних бухгалтерів провадиться виходячи із схем посадових окладів відповідних керівників.

Призначення виконуючого обов'язки головного бухгалтера
   Чи можна в комунальній установі призначити виконуючим обов'язки головного бухгалтера працівника бухгалтерії, який навчається на III курсі інституту, і на який термін?
Ю. Пашкова, Полтавська обл.

   Відповідь. Порядок оформлення та оплати тимчасового замісництва регулюється Роз'ясненням Держ-компраці СРСР і Секретаріату * ВЦРПС від 29:12.65 р. № 30/39 «Про . порядок виплати тимчасового заступництва», затвердженим постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 29.12.65 р. № 820/39 (із змінами і доповненнями, внесеними постановою від 11.12.86 р. № 521/30-18).
   Ці нормативні акти законодавства СРСР є чинними на території України відповідно до постанови Верховної Ради України від 12.09.91 р. № 1545-ХІІ «Про порядок тимчасової дії на території України деяких актів законодавства Союзу РСР».
   Призначення працівника виконуючим обов'язки за вакантною посадою допускається лише в тому разі, якщо призначення на посаду відбувається за рішенням органу вищого рівня.
   Працівник на період замісництва звільняється від виконання обов'язків, обумовлених трудовим договором за основним місцем роботи.
   Якщо працівник виконує обов'язки за вакантною посадою, оплата праці провадиться за цією посадою.

Джерело: Окремі питання умов і оплати праці головного бухгалтера // Праця i зарплата. - 2016. - 6 липня (№ 25). - С. 15.


Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.

Немає коментарів:

Дописати коментар