Translate

четвер, 27 жовтня 2016 р.

Пенсія з інвалідності

Які довідки підготувати?
   У минулому номері газети «На пенсії» (№ 42 від 18 жовтня 2016р.) ми розповіли про те, які документи потрібні для оформлення пенсії за віком. Тепер перейдемо до пенсії з інвалідності, що призначається відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».
   Для оформлення пенсії з інвалідності в Управління Пенсійного фонду України за місцем проживання потрібно надати:
•    заяву;
•    паспорт;
•    довідку про присвоєння ідентифікаційного коду;

•   трудову книжку, за її відсутності - документи, зазначені в Порядку підтвердження трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній*
Наприклад, виписки з наказів, особові рахунки, відомості зарплати тощо;
 • довідку про заробітну плату за період страхового стажу до 1 липня 2000 року - за бажанням заявника або якщо пізніше від зазначеного терміну він заробив менше п'яти років стажу. Після 1 липня 2000 року відомості надаються відділом персоніфікованого обліку Пенсійного фонду.
  Щодо документів про інвалідність, то Управління Пенсійного фонду самостійно робить запит
до медико-соціальної експертної комісії на виписку з акта огляду, яка підтверджує факт встановлення групи інвалідності.
   Пенсія в цьому випадку призначається з дня настання інвалідності, якщо заявник звернеться за пенсією і надасть всі необхідні документи протягом трьох місяців з моменту настання інвалідності.

* Затверджено Постановою Кабінету Міністрів N° 637 від 12 серпня 1993 року.

На замітку
Причина, група, час настання інвалідності, термін, на який встановлюється інвалідність, визначаються медико-соціальною експертною комісією.
 
Яким є розмір пенсії з інвалідності?
   Обов'язковою умовою для призначення пенсій з інвалідності за нормами Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» є наявність певного страхового стажу, а саме:
►    для інвалідів І групи - від одного року до 10 років;
►    для інвалідів II і III групи -від одного року до 14 років.

   Пенсію з інвалідності, відповідно, призначають виходячи зі стажу роботи і віку претендента на пенсію. Розмір пенсії розраховують залежно від групи інвалідності:
•    інвалідам І групи -100% пенсії за віком;
•    інвалідам II групи -90% пенсії за віком;
•    інвалідам III групи - 50%.

   За певних умов (мова знову ж таки йде про стаж і вік) непрацюючі інваліди II групи за їх вибором мають право на призначення пенсії з інвалідності в розмірі пенсії за віком. А непрацюючі інваліди II групи, які стали інвалідами після досягнення пенсійного віку, та інваліди III групи мають право на призначення пенсії з інвалідності в розмірі пенсії за віком за наявності у чоловіків - 35 років, у жінок - ЗО років страхового стажу.


Джерело: Пенсія з інвалідності // На пенсії . - 2016. - 25-31 жовтня (№ 43). - С. 2.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.

Немає коментарів:

Дописати коментар