Translate

четвер, 27 жовтня 2016 р.

Скільки повинні платити вдові?

   «Я вдова ліквідатора аварії на ЧАЕС (він був офіцером запису хімічних військ, звання — старшин лейтенант). З пенсії по втраті годувальника я перейшла на військову пенсію, але не розумію, чому Пенсійний фонд у графі «військове звання» пише «прапорщик»? Мій чоловік був офіцером. Як відрізняється пенсія рядового складу від офіцерського?Яка мінімальна пенсія для цієї категорії?
Антоніна Василівна, с. Шевченкове, Одеська обл.»

Мінімалку гарантують усім
   Пенсія у зв'язку з втратою годувальника може бути призначена на підставі різних законів, і умови призначення такої пенсії теж можуть бути різними. Тут ми не торкаємося загального Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», але можемо говорити ще як мінімум про два Закони: «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».
   Як бачимо з листа, нещодавно ви перейшли на пенсію у зв'язку з втратою годувальника, яка призначена за нормами Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Ймовірно, на даний момент це для вас найбільш вигідний варіант. Названий вище Закон гарантує і рядовим, і офіцерам мінімальний розмір пенсії не нижчий від мінімального, тобто не нижчий від прожиткового мінімуму -1130 грн. Решта залежить від документів, наявних у пенсійній справі: від того, який оклад був у чоловіка, які надбавки він отримував, чи є у нього вислуга років і що зазначено в самому військовому квитку. Як правило, під час призначення військових пенсій Пенсійний фонд керується відомостями (довідками), отриманими з відповідних відомств, у тому числі з військкоматів.

Оклад і звання не мають значення
   На сьогодні пенсія у зв'язку з втратою годувальника для членів сімей військовослужбовців призначається в розмірі від 30% до 70% від грошового забезпечення померлого, але вона не може бути нижчою від двох визначених законом розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на сьогодні це 2260 грн. (1130 грн. х 2). Тому військове звання чоловіка взагалі може не відігравати жодної ролі під час розрахунку вашої пенсії. Основний розмір пенсії у зв'язку з втратою годувальника може бути набагато нижчим навіть від одного прожиткового мінімуму, але до нього все одно буде встановлена державна цільова допомога в сумі, якої не вистачає до зазначеного вище розміру (до 2260 грн.).

Джерело: Скільки повинні платити вдові? // На пенсії . - 2016. - 25-31 жовтня (№ 43). - С. 2.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.

Немає коментарів:

Дописати коментар