Translate

вівторок, 4 жовтня 2016 р.

Якою має бути пенсія у підприємця?

   «Я вийшла на пенсію за віком у 56,5року. За моїми підрахунками, мій загальний стаж становить 27років. Як приватний підприємець я платила внески до Пенсійного фонду, за цей період мені нарахували стаж 22,5року. Отримую всього 949 грн. Неодноразово зверталася з цього приводу до районного управління Пенсійного фонду України, але нічого не змінилося. Що робити в даній ситуації?
Є.Х., м.Київ»

    Якщо ви вважаєте, що в районному управлінні вашу пенсію рахують неправильно, то завжди маєте право звернутися до вищої інстанції. В даному випадку це міське чи обласне управління, де можуть все перевірити ще раз. Але цілком очевидно, що розмір вашої пенсії дійсно може залишатися на рівні мінімальної пенсійної виплати і навіть бути нижчим за прожитковий мінімум. Перш за все, ми бачимо, що у вас не вистачає стажу для призначення мінімальної пенсії - жінкам для цього необхідно мати не менше ЗО років.
   Вам нарахували всього 22 з половиною роки стажу. Це може бути пов'язано з тим, що період підприємницької діяльності зарахували не за фактичною тривалістю, а пропорційно до сплачених страхових внесків. Ймовірно, сума страхових внесків, які ви відраховували до Пенсійного фонду, була нижчою, ніж мінімальний страховий внесок, тому з кількох років підприємницької діяльності до стажу могли зарахувати лише кілька місяців. Це поширений випадок. Але у вашому випадку і 27 років стажу не дають гарантії на збільшення пенсійної виплати, її розмір все одно буде нижчим від мінімальної пенсії.
   Також важливо розуміти, що в розрахунку пенсії бере участь не тільки стаж, а й заробіток. Якщо страхові внески за період підприємницької діяльності виплачувалися не в повному обсязі, то і дохід за цей період вважається вкрай низьким, що негативно позначається на індивідуальному коефіцієнті заробітної плати і, в кінцевому підсумку, на загальному розмірі пенсії.


Джерело: Якою має бути пенсія у підприємця? // На пенсії . - 2016. - 4-10 жовтня (№ 40). - С. 2.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар