Translate

вівторок, 4 жовтня 2016 р.

Чому стаж великим, а пенсія маленька?

   «Я вже більше 20 років на пенсії. Мій стаж 35  років 8 місяці« і 29 днів. Коли йшла на заслужений відпочинок, мені нарахували максимальну на той час пенсію. Через кілька років я дізнаюся, що в мене пенсія навіть менша за мінімальну, тобто мені доплачують до мінімальної пенсії. Чи правильно це? Адже для того щоб отримувати мінімальну пенсію, жінці досить мати стаж ЗО років.
Алла Яківна, м. Хмельницький»


Нові формули...
   Перш за все, потрібно розуміти, що нинішнє пенсійне законодавство дуже сильно відрізняється від того, яке діяло 20 років тому. Алгоритм нарахування пенсій докорінно змінився. Тоді і формула розрахунку була іншою, і поняття мінімальної та максимальної пенсії трактувалося зовсім не так.
   Крім того, варто розібратися в тому, як розраховується ваша пенсія на даний момент. Згідно зі статтею 27 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», основний розмір пенсії - це, грубо кажучи, заробіток, помножений на стаж. Сам заробіток для розрахунку пенсії та коефіцієнт страхового стажу визначаються за окремими формулами, прописаними в статтях 25 і 40 зазначеного Закону, виходячи з наявних у пенсійній справі даних.
...і нові розрахунки
   У вашому випадку основний розмір пенсії, виходячи з надісланих копій документів, дійсно виходить меншим за мінімальний розмір пенсії. Але, оскільки стажу у вас понад ЗО років, то до основного розміру пенсії встановлюється доплата так, щоб пенсія була не нижчою за мінімальну - не нижчою за розмір прожиткового мінімуму. Більше того, вже до цього мінімального розміру пенсії встановлюється доплата за наднормативний стаж - за перероблені роки. Також ми бачимо з листа, що до пенсії встановлено ще дві невеликі надбавки, в тому числі надбавка дітям війни. У підсумку загальний розмір пенсії виходить вищим за мінімальний. Хоча, на жаль, не дотягує навіть до розміру середньої пенсії по Україні, що на даний момент становить понад 1700 грн.




Джерело: Чому стаж великим, а пенсія маленька? // На пенсії . - 2016. - 4-10 жовтня (№ 40). - С. 2.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар