Translate

середу, 31 липня 2019 р.

Право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника

    Народилася 25 червня 1960 року. Чи маю я право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника (чоловік помер 2016 року)? Чи потрібно мені мати страховий стаж? Є ще й такий нюанс: тривалий час ми з чоловіком проживали в цивільному шлюбі. Із 2014-го по день його смерті я доглядала за чоловіком — інвалідом І групи.

     Відповідно до статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по III групі інвалідності (від 1 до 15 років залежно від віку, у якому годувальник помер). Якщо годувальник на час смерті був пенсіонером, таку пенсію призначають утриманцям незалежно від тривалості страхового стажу.

     Непрацездатним членом сім’ї, який має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, є, зокрема, один із подружжя (чоловік або дружина померлого), якщо він є особою з інвалідністю або досяг (досягла) пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону, та перебував (перебувала) на утриманні померлого годувальника.
     Відповідно до статті 26 Закону жінки, які народилися в період із 1 квітня по 30 вересня 1960 року, мають право на пенсію після досягнення віку 59 років. Ви досягли такого віку в 2019 році, то ж для призначення пенсії за віком Вам потрібно мати не менше як 26 років страхового стажу.
     Згідно зі статтею 24 Закону страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Після набуття чинності Законом (01.01.2004) страховий стаж обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.
     Згідно з пунктом 9 статті 11 Закону непрацюючі працездатні особи, які здійснюють догляд за особою з інвалідністю I групи або за особою, яка досягла пенсійного віку, встановленого статтею 26 цього Закону, та за висновком закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду, якщо такі непрацюючі працездатні особи одержують допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства, підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. Страхувальниками за цих осіб є органи, які виплачують відповідну допомогу (надбавку або компенсацію). Тож якщо Ви, як працездатна особа, не працювали та здійснювали догляд за особою з інвалідністю I групи й одержували відповідну допомогу, цей період буде зараховано до Вашого страхового стажу за даними системи персоніфікованого обліку.
     Щодо права на призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника особам, які перебували в цивільному шлюбі, зазначимо таке. У сучасному суспільстві дедалі більшої соціальної ваги набувають так звані цивільні шлюби, тобто відносини між чоловіком і жінкою, які проживають разом без офіційної реєстрації шлюбу. Такі відносини визначено як «фактичні шлюбні відносини» або «сім’я». Однак відповідно до статті 3 Сімейного кодексу України (далі — Кодекс) сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Подружжя вважається сім’єю і тоді, коли дружина та чоловік з різних причин (у зв’язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми тощо) не проживають спільно.
     Водночас статтею 21 Кодексу визначено, що шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану. Проживання однією сім’єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення в них прав і обов’язків подружжя.
     Отже, крім вищезазначених умов, Ви матимете право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника в разі, якщо на час смерті чоловіка перебували з ним у зареєстрованому шлюбі.

Джерело: Право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника // Пенсійний кур'єр. - 2019. - № 29. - С. 4
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар