Translate

четвер, 27 жовтня 2016 р.

Як збільшити розмір пенсії?

   «Я пішла на пенсію в 55років, маючи стажу 33 роки 6 місяців і 20 днів. За час роботи, як виявилося, я не змогла заробити навіть мінімальну пенсію. У зв'язку з тим, що я не згодна з розміром виплат, написала заяву до Пенсійного фонду про відмову отримувати пенсію. Мені відповіли, що виплачувати пенсію припинять тільки в трьох випадках:
 у разі працевлаштування,
 за рішенням суду,
 у зв'язку зі смертю.
    Подавати в суд немає ані грошей, ані сил. На роботу в моєму віці влаштуватися нереально. Що мені робити?
Марія, питання з сайту «На пенсії»

Чому нарахували маленьку пенсію?   Нагадаємо ще раз нашим читачам, що з 1 жовтня 2011 року розпочалося збільшення пенсійного віку для жінок. До 1 січня 2015 року право виходу на пенсію за віком зберігали жінки, яким виповнилося 55 років, за наявності страхового стажу не менше ЗО років і за умови звільнення з роботи. Але це вже вважалося достроковим виходом на пенсію, і за це розмір таких пенсій зменшувався на 0,5% за кожний повний або неповний місяць дострокового виходу на пенсію. Фактично жінкам запропонували вибір: почекати, коли настане новий пенсійний вік або піти на пенсію в 55 років, але отримувати її в зменшеному розмірі. Відповідне зменшення розміру пенсії застосовується протягом усього періоду її отримання.

Є вихід: спробуйте працевлаштуватися   У разі якщо жінка, якій достроково призначено пенсію, працевлаштується до досягнення нового пенсійного віку, то виплата дострокової пенсії на час роботи припиняється. У цьому випадку після досягнення необхідного пенсійного віку відсоток, на який зменшено розмір пенсії, переглядається з урахуванням кількості повних місяців страхового стажу, набутого за період роботи після дострокового виходу на пенсію.
   Відсоток, на який було зменшено розмір пенсії, також може бути переглянуто з урахуванням відповідної кількості повних місяців страхового стажу, якщо людина після досягнення пенсійного віку продовжує працювати і відмовилася від отримання пенсії.
   Просто так скасувати виплату пенсії та позбавити вас коштів для існування Пенсійний фонд не може. Це незаконно. Просто вашої заяви для цього недостатньо. В даному випадку причиною для призупинення виплати може бути лише ваше працевлаштування. Тільки це дозволить в майбутньому переглянути розмір вашої пенсії.
   Звичайно, виплата може бути припинена (до з'ясування обставин) в тому випадку, якщо ви самі довгий час не будете забирати (знімати) свою пенсію. Але це вашу проблему не вирішить.
   Ще раз повторимося, що Пенсійний фонд має право відстрочити призначення пенсії, якщо про це надійде подібна заява. А потім призначити пенсію в більш високому розмірі з урахуванням відсотка за більш пізній вихід на пенсію. Але припинити виплату вже призначеної пенсії без законних на те підстав працівники Пенсійного фонду дійсно не можуть.

Джерело: Як збільшити розмір пенсії? // На пенсії . - 2016. - 25-31 жовтня (№ 43). - С. 2.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.



Немає коментарів:

Дописати коментар