Translate

вівторок, 12 грудня 2017 р.

Чи зараховується до страхового стажу період отримання матеріальної допомоги по безро­біттю?

    Чи зараховується до страхового стажу період отримання матеріальної допомоги по безро­біттю, призначеної відповідно до частини 1 статті 31 Закону України «Про зайнятість населення», яку особа отримувала з лютого 2001 по березень 2004 року?
 
    Статтею 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» визначено, що страхо­вий стаж - це період (строк), протягом якого особа під­лягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові вне­ски в сумі не меншій ніж мінімальний страховий внесок.
    При цьому періоди трудової діяльності та інші періо­ди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом (до 01.01.2004), зараховуються до страхового стажу в порядку і на умо­вах, передбачених законодавством, чинним раніше, крім випадків, передбачених цим Законом. Статтею 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» передбачено, що до стажу роботи зараховується також період одержання допомоги по безробіттю. Зарахування до стажу періоду отримання матеріальної допомоги не передбачено.
    Статтею 24 Закону 1058 передбачено, що період, про­тягом якого особа, яка підлягала загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню на випадок без­робіття, отримувала допомогу по безробіттю (крім одно­разової її виплати для організації безробітним підпри­ємницької діяльності) та матеріальну допомогу у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації, включається до страхового стажу.
    Частиною 1 статті 31 Закону України «Про зайнятість населення», чинній на час призначення особі матеріаль­ної допомоги, було передбачено виплату матеріальної допомоги по безробіттю за умови, що середньомісячний сукупний дохід на члена сім'ї не перевищує встановле­ного законодавством неоподатковуваного мінімуму до­ходів громадян.
Таку матеріальну допомогу виплачували після закін­чення строку виплати допомоги по безробіттю.
    Врахування до страхового стажу періоду, коли осо­ба отримувала матеріальну допомогу, яка призначалася відповідно до частини 1 статті 31 Закону України «Про за­йнятість населення», Законом 1058, не передбачено.
    Зважаючи на вищезазначене, підстави для зараху­вання до страхового стажу періоду отримання особою вказаної матеріальної допомоги як до 01.01.2004, так і після зазначеної дати відсутні.

Джерело: Чи зараховується до страхового стажу період отримання матеріальної допомоги по безро­біттю? // Вісник Пенсійного фонду України. - 2017. - № 11. -  С. 36. 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар