Translate

вівторок, 10 квітня 2018 р.

Про додаткову соціальну відпустку

    Чи можна провести оплату додаткової соціальної відпустки після надання і чи підлягає така відпустка поділу на частини?
Г. Мойсеєнко, Сумська обл.

    Відповідь. Згідно з § 2 ст. 7 Конвенції № 132 «Про оплачувані відпустки (переглянута в 1970 році)», ратифікованої Законом України від 29.05.2001 р. № 2481-111, суми, що належать до виплати за час відпустки. виплачуються зацікавленій особі до відпустки, якщо інше не передбачене угодою, що стосується цієї особи і роботодавця.
    Згідно зі ст. 21 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку.
    У колективному договорі також установлюються взаємні зобов'язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин, зокрема режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку (ст. 7 Закону України «Про колективні договори і угоди»).
    Ураховуючи викладене, оскільки чинним законодавством детально не регулюється порядок надання додаткової соціальної відпустки, передбаченої ст. 19 Закону, він може бути визначений у колективному договорі підприємства (установи). При цьому, враховуючи норми ст. 21 Закону, працівник має завчасно подати заяву на отримання відпустки, щоб кадрова служба установи встигла підготувати наказ про її надання, а бухгалтерія — своєчасно провести оплату.
    Додаткова соціальна відпустка жінці, яка працює і має двох і більше дітей віком до 15 років (ст. 19 Закону), надається тривалістю 10 календарних днів та на відміну від щорічних відпусток не підлягає поділу на частини.

Джерело: Про додаткову соціальну відпустку // Праця і зарплата. - 2018. - № 13. -  С. 18.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар