Translate

вівторок, 10 квітня 2018 р.

Про додаткову соціальну відпустку

    Чи може працівниця, яка має право на додаткову соціальну відпустку на дітей, використати її у зручний для неї час? Якщо працівниця не скористалася цією відпусткою за кілька календарних років, чи може вона в односторонньому порядку використати цю відпустку за всі роки одночасно?
К. Сергієнко, м. Львів


    Відповідь. За частиною 7 ст. 20 Закону України «Про відпустки» додаткові відпустки працівникам, які мають дітей, надаються понад щорічні відпустки. передбачені ст. 6,7 і 8 Закону, а також понад щорічні відпустки, встановлені іншими законами та нормативно-правовими актами.
    Така відпустка надається в обов'язковому порядку за заявою працівника один раз на календарний рік.
    Законом не передбачено вимоги визначати період надання такої відпустки у графіку відпусток. Водночас для уникнення накопичення таких відпусток і раціонального планування роботи підприємства сторонам трудового договору все-таки доцільно погоджувати їхнє надання окремим рядком у графіку відпусток.
    Чинним законодавством не передбачено терміну давності, після якого працівник утрачає право на додаткові соціальні відпустки. Якщо він з якихось причин не скористався своїм правом на таку відпустку за попередній рік чи за кілька років, то має право використати її (в тому числі і всі разом), а в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні цієї відпустки відповідно до ст. 24 Закону.

Джерело: Про додаткову соціальну відпустку // Праця і зарплата. - 2018. - № 13. -  С. 18.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар