Translate

четвер, 2 серпня 2018 р.

Виплата недоодержаної пенсії у зв’язку із смертю пенсіонера

   Прошу роз’яснити питання виплати недоотриманої пенсії в зв’язку зі смертю пенсіонера: кому виплачується недоотримана пенсія? Які документи потрібно надати і в які строки?
   
    Відповідно до частини першої статті 52 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон) сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, виплачується по місяць смерті включно членам його сім'ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, зокрема непрацездатним членам сім'ї, котрі знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом із померлим пенсіонером чи ні. Звернення за недоотриманою пенсією має бути протягом шести місяців після смерті.
     Спільне місце проживання, підтверджується паспортом заявника з реєстрацією адреси проживання, спільною з померлим пенсіонером, або довідкою відповідних органів з місця проживання (реєстрації), зокрема органів місцевого самоврядування.
     Належність до кола членів сім’ї (діти, батьки, подружжя) підтверджується штампами в паспорті або свідоцтвом про народження, або свідоцтвом про шлюб, або за рішенням суду.
    Члени сім’ї, що зареєстровані за адресою померлого пенсіонера, не повинні надавати додаткові документи про спільне проживання, якщо в паспорті заявників адреса реєстрації місця проживання збігається з адресою померлого пенсіонера.
     Членами сім’ї можуть бути визнані також інші особи за умови постійного проживання разом і ведення спільного господарства з пенсіонером. А це не лише близькі родичі (рідні брати, сестри, онуки, дід, баба), а й інші родичі або особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв’язках (неповнорідні брати, сестри; зять, невістка; вітчим, мачуха; опікуни, піклувальники, пасинки, падчерки та інші).
    У разі відсутності членів сім'ї або якщо вони не звернуться за виплатою вказаної суми протягом шести місяців із дня відкриття спадщини, сума пенсії, що належала пенсіонерові й залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, входить до складу спадщини. Для виплати недоотриманої пенсії, що ввійшла до складу спадщини, потрібно подати до органу, що призначає пенсію, в якому перебував на обліку померлий пенсіонер, документ, що посвідчує особу заявника, свідоцтво про смерть, свідоцтво про право на спадщину, оформлене нотаріусом відповідно до чинного законодавства.

Джерело:  Виплата недоодержаної пенсії у зв’язку із смертю пенсіонера // Пенсійний кур’єр. - 2018. - № 20. -  С. 4.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар