Translate

четвер, 2 серпня 2018 р.

Щодо припинення повноважень голови профкому

    Які є підстави для дострокового припинення уповноважень голови профспілкового комітету первинної профспілкової організації?
М. Сіленок, Дніпропетровська обл.


    Відповідь, що надійшла з Федерації профспілок України. Діяльність первинної профспілкової організації на підприємстві, в установі, організації регулюється статутом всеукраїнської профспілки, членами якої є працівники цього підприємства, установи, організації. У статутах, як правило, є розділ «Первинна профспілкова організація» або передбачено розробку положення про первинну профспілкову організацію, де мають міститися норми щодо умов дострокового припинення повноважень голови профспілкового комітету та обрання нового.
    Щодо поважних причин припинення повноважень голови профспілкового комітету, то якщо вони не зазначені у статуті профспілки, можна скористатися нормами ст. 38 і 39 КЗпП щодо поважних причин звільнення з роботи працівника підприємства.
    Водночас слід ураховувати, що членство в профспілці є добровільним і ніхто не може змусити члена профспілки виконувати обов'язки голови профкому, якщо він цього не хоче, незважаючи на довіру людей до нього. Адже ця громадська робота є непростою і вимагає значних зусиль. Хоча Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (ст. 41) установлено, що членам виборних профспілкових органів, не звільненим від своїх виробничих чи службових обов'язків, надається на умовах, передбачених колективним договором чи угодою, вільний від роботи час із збереженням середньої заробітної плати для участі в консультаціях і переговорах, виконання інших громадських обов'язків в інтересах трудового колективу, а також на час участі в роботі виборних профспілкових органів, але не менш ніж дві години на тиждень.
    Якщо голова профкому не хоче виконувати свої обов'язки, він може подати до профкому заяву про складання повноважень та організувати вибори нового голови відповідно до статуту профспілки.

Джерело:  Щодо припинення повноважень голови профкому // Праця і зарплата. - 2018. - № 27. -  С. 23.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар