Translate

четвер, 2 серпня 2018 р.

Право на пенсію за віком на пільгових умовах

    Чи дає право на пенсію за віком на пільгових умовах завідувачу відділення обласної лікарні робота за суміщенням лікарем-комбустіологом?
М. Ковальова, Херсонська обл. 

    Відповідь. Згідно зі статтею 114 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) пенсія за віком на пільгових умовах призначається працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списками № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженими Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць.
    Тобто підставою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах є насамперед наявність професії (посади) та виробництва в конкретному Списку, а також підтвердження відповідних умов праці працівника за результатами атестації робочих місць за умовами праці впродовж повного робочого дня.
    Згідно з розділом XIX «Охорона здоров'я» Списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 р. № 461 (зі змінами), право на відповідну пенсію мають, зокрема лікарі, в тому числі лікар-комбустіолог, зайняті повний робочий день в опікових і гнійних відділеннях, у разі підтвердження відповідного права за результатами атестації робочих місць за умовами праці.
    Ця позиція Списку № 1 не поширюється на лікарів-керівників, у тому числі на завідувача відділенням.
    Суміщення професій (посад) — це виконання працівником поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією, посадою (у межах робочого часу за основною роботою).
   Згідно з п. 9 Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Мінсоцполітики України від 18.11.2005 р. № 383, зареєстрованим у Мін'юсті України 01.12.2005 р. за № 1451/11731, пенсії за сумісними роботами, професіями та посадами працівників. зайнятих у виробництвах та на роботах, передбачених Списками, призначаються:
    за Списком № 2, якщо одна із виконуваних робіт, професій чи посад передбачена Списком № 1, а інша — Списком № 2;
    на загальних підставах, якщо одна із виконуваних робіт, професій чи посад передбачена Списком № 1 або Списком № 2, а інша цими Списками не передбачена.

Джерело:  Право на пенсію за віком на пільгових умовах // Праця і зарплата. - 2018. - № 27. -  С. 19.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41



Немає коментарів:

Дописати коментар