Translate

неділя, 7 квітня 2019 р.

Призначення пенсії за віком

    Я народилася 1963 року, зараз працюю. Отримую пенсію, призначену мені як особі з інвалідністю ІІІ групи. Мій страховий стаж на сьогодні становить понад 37 років. Чи можу я не працювати і вийти на пенсію за віком?

     Умови призначення пенсії за віком визначено статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Такими умовами є пенсійний вік, який залежить від тривалості набутого особою страхового стажу.
Зважаючи на Вашу дату народження (1963 рік), Ви досягнете 60-річного віку 2023 року, в якому необхідний для призначення пенсії стаж становитиме не менше як 30 років. Водночас варто зазначити, що непрацюючі особи з інвалідністю II групи та особи з інвалідністю III групи за їхнім вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 цього Закону, за наявності страхового стажу 30 років у жінок (35 років у чоловіків). У разі звільнення з роботи Ви набудете право на пенсію по інвалідності в розмірі пенсії за віком. Для цього Вам треба подати відповідну заяву і документи про звільнення з роботи.

Джерело:  Призначення пенсії за віком // Пенсійний кур'єр. - 2019. - № 7. -  С. 4. 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар