Translate

неділя, 7 квітня 2019 р.

Компенсація шкоди здоров'ю, завданої внаслідок падіння бурульок

    Коли я нещодавно проходила повз будівлю магазину, з його даху мені на голову впала бурулька. Добре, що обійшлося тільки невеликим струсом мозку. Хто має відповідати за не прибрані вчасно бурульки або сніг, лід на дорогах, а також за шкоду, завдану здоров’ю?

     Ви маєте право на компенсацію за травмування внаслідок негоди. Якщо ви послизнулися на нечищеній дорозі, на голову впала бурулька тощо й зазнали травми, то не залишитеся зі своєю бідою сам-на-сам. Державою передбачено не тільки відповідальність керівників організацій, на балансі яких перебуває територія, де стався нещасний випадок. Можна одержати також компенсацію за шкоду, завдану здоров’ю. Для цього треба виконати певну послідовність дій.    Потрібно викликати швидку допомогу. Доки очікуєте її, сфотографуйте місце події. Добре, якщо в об’єктив потраплять назви установ, магазинів, які можуть виявитися балансоутримувачами території. Позитивну роль відіграє наявність на будівлях поблизу камер спостереження, з яких можна потім отримати запис із фіксуванням моменту травмування. Має бути також не менше як троє свідків, які були поряд і можуть підтвердити факт того, що сталося.
     Працівникам швидкої допомоги треба розповісти й попросити їх зафіксувати всі деталі отримання травми. Собі бажано записати дані медиків. Якщо швидка доправила вас у травмпункт, де надано медичну допомогу, потрібно вимагати листок непрацездатності. Його, як і чеки за ліки, інші документи, треба обов’язково зберігати.
    Наступний крок — запит до органів місцевого самоврядування щодо надання інформації, на чиєму балансі перебуває ділянка, на якій відбулося травмування. Річ у тім, що відповідальний за прибирання певної ділянки відповідає також за безпеку на ній.
    Потім треба звернутися до відповідальної особи організації-балансоутримувача з листом-претензією щодо виплати грошової компенсації за травмування на небезпечній ділянці.
    Штраф за утримання ділянки в неналежному стані, зокрема неочищення від ожеледиці, снігу, бурульок, наразі становить 1700 грн. Якщо на лист-претензію було отримано відмову, негайно звертайтеся в суд із позовною заявою про відшкодування шкоди. До того ж громадяни, які подають такі позови, згідно з пунктом 2 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір» звільняються від його сплати.
    Докладну консультацію із цього та інших питань правового характеру можна отримати, зателефонувавши на гарячу лінію Безоплатної правової допомоги 0-800-213-103. За цим телефоном можна дізнатися також адресу найближчого до вас місцевого центру чи бюро з надання безоплатної вторинної правової допомоги, куди можна звернутися особисто. Місцеві центри є в кожному обласному центрі України, а бюро — у кожному районному центрі.

Джерело:  Компенсація шкоди здоров'ю, завданої внаслідок падіння бурульок // Пенсійний кур'єр. - 2019. - № 8. -  С. 4. 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар