Translate

середу, 11 вересня 2019 р.

Щодо визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах та за вислугу років для окремих категорій працівників (стаття 114)

    Чи зараховується жінці до стажу роботи, який дає право на призначення пенсії відповідно до частини 4 статті 114 Закону 1058, період роботи на посаді артистки танцювальної групи Заслуженого народного хору в обласній філармонії, згодом перейменованого в Комунальний заклад культури «Заслужений академічний народний хор» обласної ради?

    Відповідно до частини 4 статті 114 Закону 1058 право на пенсію за вислугу років мають артисти театрально-концертних та інших видовищних закладів, підприємств і колективів за наявності стажу творчої діяльності від 20 до 35 років за переліком та у порядку, що затверджуються Кабінетом Міністрів України. Переліком посад артистів театрально-концертних та інших видовищних закладів, підприємств і колективів, які мають право на пенсію за вислугу років незалежно від віку, визначеним постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.1992 № 583, передбачено право на пенсію за вислугу років, зокрема, артистам - виконавцям танцювальних номерів у професійних художніх колективах за наявності стажу творчої діяльності на посадах не менше 20 років. Філармонія - це концертна організація, що пропагує музичні твори, різні жанри естрадного мистецтва. Хор - колектив співаків, які разом виконують який-небудь вокальний твір.
    Стаж, який дає право на пенсію за вислугу років, обчислюється на підставі трудової книжки. Утих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсію, зокрема, за вислугу років, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнювальні довідки підприємств, установ, організацій або їхніх правонаступників (пункт 20 Порядку 637). З метою отримання інформації щодо віднесення організації до того чи іншого виду діяльності необхідно керуватись лише установчими документами юридичної особи, а також Національним класифікатором України «Класифікація видів економічної діяльності».
    Отже, період роботи на посаді артистки танцювальної групи Заслуженого народного хору в обласній філармонії, згодом перейменованого в Комунальний заклад культури «Заслужений академічний народний хор» обласної ради, може бути зарахований до спеціального стажу роботи, необхідного для призначення пенси відповідно до пункту 4 статті 114 Закону 1058, якщо буде підтверджено, що зазначена організація відноситься до професійно-художнього
колективу.

Джерело:  Щодо визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах та за вислугу років для окремих категорій працівників (стаття 114) // Вісник Пенсійного фонду України. - 2019. - № 8. - С. 15-16
Журнал знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар