Translate

середу, 11 вересня 2019 р.

Щодо визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах та за вислугу років для окремих категорій працівників (стаття 114)

      Чи зараховуються до пільгового стажу особи періоди роботи з 25.11.1994 по 16.05.1995 в особливо шкідливих (шкідливих) і особливо важких (важких) умовах за професією чи посадою, яка не була атестована відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 № 442, оскільки атестація на підприємстві своєчасно не була проведена через скрутний фінансово-економічний стан, що склався на підприємстві з незалежних від нього причин (на підприємстві застосовувався наказ Міністерства праці та соціальної політики №205 від 21.08.2000)?

    Зважаючи на положення пунктів 1, 2 частини 2 статті 114 Закону 1058, право на пенсію за віком на пільгових умовах незалежно від місця останньої роботи мають працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць - після досягнення особою відповідного віку та наявності страхового стажу і стажу роботи за Списком № 1 чи за Списком № 2 відповідної тривалості. Згідно з пунктом 4.2 Порядку застосування Списків № 1, № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 № 383 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 01.12.2005 за № 1451/11731, результати атестації (як уперше проведеної, так і чергової) застосовуються при обчисленні стажу, який дає право на пенсію за віком пільгових умовах, впродовж п'яти років після затвердження її результатів, за умови, якщо впродовж цього часу на даному підприємстві не змінювались докорінно умови і характер праці (виробництво, робота, робоче місце), що дають право на призначення пенси за віком на пільгових умовах. У разі докорінної зміни умов і характеру праці для підтвердження права на пенсію за віком на пільгових умовах має бути проведена позачергова атестація. Такий самий порядок застосовується у разі припинення діяльності підприємства, установи, організації з визначенням правонаступника.
   Зважаючи на зазначене, для зарахування до страхового стажу з особливо шкідливими (шкідливими) і особливо важкими (важкими) умовами праці періоду роботи за професією чи посадою, яка не була атестована відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 № 442, підстав немає.


Джерело:  Щодо визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах та за вислугу років для окремих категорій працівників (стаття 114) // Вісник Пенсійного фонду України. - 2019. - № 8. - С. 15-16
Журнал знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар