Translate

неділю, 22 вересня 2019 р.

Про гарантії працівникам, направленим у службове відрядження

    Як обчислюється зарплата за час службових відряджень посадових осіб, на яких не поширюється чинність Закону «Про державну службу»?
М. Таранець, м. Львів


    Відповідь. За підпунктом 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються за рахунок бюджетних коштів, визначаються Кабінетом Міністрів України.
    На виконання цієї норми Кабінетом Міністрів України ухвалено постанову від 02.02.2011 р. № 98, а Міністерством фінансів України видано наказ від 17.03.2011 р. № 362, яким затверджено нову редакцію Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон (далі — Інструкція).
    Відповідно до п. 13 Інструкції працівникові, направленому в службове відрядження, оплачують виконану роботу за всі робочі дні тижня за графіком, установленим за місцем постійної роботи, та відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим від середнього заробітку.
    Розраховують середню заробітну плату, яка зберігається за працівником у разі службового відрядження, відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок).
    Пунктом 2 Порядку визначено, що в усіх випадках збереження середньої заробітної плати (крім оплати часу відпусток) середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні два календарних місяці роботи, що передують події, з якою пов'язана відповідна виплата.
    Під час обчислення середньої заробітної плати за два місяці, в тому числі для оплати часу службових відряджень, враховуються: основна заробітна плата (тарифна ставка, оклад); доплати та надбавки; премії, які не мають одноразового характеру; індексація тощо (п. З Порядку).
    Виплати, які не враховуються для обчислення середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження, визначені п. 4 Порядку.
    Зокрема, під час обчислення середньої заробітної плати за останні два місяці не враховуються одноразові виплати, а також виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов'язків, щорічної і додаткової відпусток, відрядження тощо) та допомога по тимчасовій непрацездатності.
    Відповідно до п. 8 Порядку нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадяться множенням середньоденного заробітку на число робочих днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком. Середньоденна заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів.

Джерело: Про гарантії працівникам, направленим у службове відрядження // Праця та зарплата. - 2019. - № 1. - С. 8.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар