Translate

неділю, 22 вересня 2019 р.

Щодо гарантій працівникові за час вимушеного прогулу

    Мобілізований працівник був звільнений і потім поновлений на роботі за постановою суду. Яка процедура виплати йому середнього заробітку за час вимушеного прогулу відповідно до такого рішення суду?
  Чи передбачено роботодавцю компенсацію за виплату середнього заробітку працівникові, який проходить військову службу?
Т. Дорошенко, м. Запоріжжя
    Відповідь. За статтею 119 КЗпП за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі через укладання нового контракту на проходження військової служби, під час особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності й у фізичних осіб — підприємців, де вони працювали на час призову.
    Відповідно до ст. 235 КЗпП у разі звільнення без законної підстави працівник має бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір.
    Згідно зі ст. 124 Конституції України правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускається.
    Тобто саме орган, який розглядає справу, ухвалює рішення про поновлення працівника на роботі та виплату йому середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу.
    У разі винесення рішення про виплату працівникові середнього заробітку середня заробітна плата обчислюється з урахуванням положень Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100.
Водночас Законом України від 24.12.2015 р. № 911-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» внесено зміни до ст. 119 КЗпП, відповідно до яких починаючи з 1 січня 2016 р. роботодавцям не передбачено компенсації за виплату середнього заробітку працівникам, які проходять військову службу в особливий період.
     Отже, працівникам, прийнятим на військову службу в особливий період на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток за рахунок роботодавця.

Джерело: Щодо гарантій працівникові за час вимушеного прогулу // Праця та зарплата. - 2019. - № 1. - С. 8.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар