Translate

неділю, 22 вересня 2019 р.

Право на відпустку для догляду за дитиною, яка досягла шестирічного віку

    Працюю медпрацівником у державній лікарні, маю дитину (2014 р. народження) з інвалідністю (вроджена вада серця). Наразі перебуваю у відпустці для догляду за дитиною до шести років.
   Чи маю право після закінчення терміну цієї відпустки оформити відпустку для догляду за дитиною з інвалідністю на більш тривалий термін із збереженням місця роботи?
Н. Сущенко, Миколаївська обл.

    Відповідь. Згідно з частиною 4 ст. 179 КЗпП підприємства. установи та організації за рахунок власних коштів можуть надавати жінкам частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості.
   За статтею 7 Закону України «Про колективні договори і угоди» в колективному договорі встановлюються взаємні зобов'язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин, зокрема режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку.
   Відповідно до ст. 91 КЗпП та ст. 69 Господарського кодексу України підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть установлювати додаткові порівняно із законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників, у тому числі інші види відпусток або відпустки більшої тривалості, ніж установлено законодавством.
    Отже, названими нормами визначено можливість, а не обов'язок для підприємств, установ, організацій установлювати додаткові порівняно із законодавством трудові і соціально-побутові пільги для своїх працівників, у тому числі частково оплачувану відпустку або відпустку без збереження заробітної плати більшої тривалості для догляду за дитиною.
   Надання таких відпусток для жінок в обов'язковому порядку має бути передбачене в колективному договорі.
   Слід звернути увагу на ту обставину, що формулювання «відпустка... більшої тривалості» означає можливість продовження відпустки, в якій перебуває жінка (інша особа, яка фактично здійснює догляд).
   Пунктом 3 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про відпустки» передбачено надання, крім відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку, також відпустки без збереження заробітної плати, якщо дитина хвора на цукровий діабет І типу (інсулінозалежний) або якщо дитина, якій не встановлено інвалідність, хвора на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, — не більш як до досягнення дитиною 16-річного віку, а якщо дитині встановлено категорію «дитина з інвалідністю підгрупи А» або дитина, якій не встановлено інвалідність, отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, — до досягнення дитиною 18-річного віку.

Джерело: Право на відпустку для догляду за дитиною, яка досягла шестирічного віку // Праця та зарплата. - 2019. - № 3. - С. 18.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар