Translate

вівторок, 1 жовтня 2019 р.

Щодо зарахування до страхового стажу

    Чи передбачено чинним законодавством зарахування до страхового стажу батьків часу догляду за дитиною, яка є потерпілою внаслідок Чорнобильської катастрофи?
М. Гусакова, Вінницька обл.


    Відповідь. Оскільки такі батьки не є особами, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, час догляду за дитиною, яка є потерпілою внаслідок Чорнобильської катастрофи, після 1 січня 2004 р. до страхового стажу не зараховується.
    Водночас, якщо такий догляд мав місце до 1 січня 2004 р.. то до страхового стажу одному з батьків, який не працював та доглядав таку дитину до досягнення нею 12-річного віку, період догляду буде зарахований до страхового стажу.
    Таке право надано ст. З0 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
    Згідно з Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.93 р. № 637, час догляду одного з батьків за потерпілою від Чорнобильської катастрофи дитиною до досягнення нею 12-річного віку встановлюється на підставі:
    свідоцтва про народження дитини або паспорта (у разі смерті дитини — свідоцтва про смерть);
    посвідчення дитини, потерпілої від Чорнобильської катастрофи, або довідки про видачу такого посвідчення;
    заяви особи, яка звернулася за призначенням пенсії, про те, що ніхто з батьків не скористався пільгою, передбаченою п. 13 ст. З0 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;
    документів про те, що до досягнення дитиною 12-річного віку один з батьків не працював.
    Документами, які підтверджують те, що до досягнення дитиною 12-річного віку один з батьків не працював, є виписка з трудової книжки. Крім того, враховують дані про те, що особа не перебувала на обліку як фізична особа — підприємець.

Джерело: Щодо зарахування до страхового стажу // Праця та зарплата. - 2019. - № 4. - С. 14.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар