Translate

четвер, 26 вересня 2019 р.

Обчислення страхового стажу дружин військовослужбовців

    Чи зараховують до страхового стажу при призначенні пенсії час проживання дружини з чоловіком-військовослужбовцем у місцевостях, де не було можливості працювати за спеціальністю?

    У статті 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) визначено коло осіб, які є застрахованими, а у статті 14 Закону встановлено, хто є страхувальниками щодо застрахованих осіб.
    Дружини військовослужбовців (якщо вони не працюють) не є застрахованими, тому ці періоди після 01.01.2004 не зараховують до страхового стажу при обчисленні розміру пенсії.
    Водночас частиною четвертою статті 24 Закону визначено, що періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цього Закону, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше (до 01.01.2004).
    Згідно зі статтею 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» період проживання дружин осіб офіцерського складу, прапорщиків, мічманів і військовослужбовців надстрокової служби з чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість їх працевлаштування за спеціальністю, зараховується до стажу роботи, але не більше як 10 років.
    Відповідно до пункту 13 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637, період проживання дружини військовослужбовця (окрім військовослужбовців строкової служби) з чоловіком у місцевостях, де не було можливості для її працевлаштування за спеціальністю, підтверджується довідками, виданими командирами (начальниками) військових частин, військових навчальних закладів на підставі документів, які підтверджують зазначений період.
    При цьому для дружини військовослужбовця, звільненого з військової служби, період проживання до 1 січня 2004 р. з чоловіком у місцевостях, де не було можливості для її працевлаштування за спеціальністю, підтверджується довідками, які видаються військовими комісаріатами, за період проживання: у гарнізонах, розташованих за кордонами колишнього СРСР та України, — на підставі особової справи звільненого військовослужбовця і документів про перетин державного кордону дружиною військовослужбовця; у гарнізонах, розташованих у межах колишнього СРСР, України та країн — членів Співдружності Незалежних Держав, — на підставі особової справи звільненого військовослужбовця, довідки місцевих органів влади про період фактичного проживання (реєстрації, прописки) дружини військовослужбовця у відповідній місцевості та довідки установи державної служби зайнятості про неможливість працевлаштування дружини військовослужбовця за спеціальністю у відповідній місцевості.

Джерело: Обчислення страхового стажу дружин військовослужбовців // Пенсійний кур'єр. - 2019. - № 37. - С. 4.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар