Translate

четвер, 31 жовтня 2019 р.

Право на достроковий вихід на пенсію

     Жінка є матір’ю дитини з інвалідністю, якій інвалідність вперше було встановлено в 7 років. Чи має вона право на достроковий вихід на пенсію в 50 років, якщо її загальний стаж становить 30 років?

     Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» матері дітей з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років та за наявності не менше як 15 років страхового стажу. При цьому до числа дітей з інвалідністю з дитинства належать також діти з інвалідністю віком до 16 років.
     Згідно з Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1, при призначенні пенсії за віком матерям дітей з інвалідністю, які виховали їх до шестирічного віку, факт народження дитини встановлюється на підставі свідоцтва про народження, а її виховання до зазначеного віку — на підставі свідоцтва про народження чи паспорта дитини.
     Визнання дитиною з інвалідністю з дитинства або дитиною з інвалідністю засвідчується випискою з акта огляду в МСЕК, медичним висновком установи охорони здоров’я, посвідченням одержувача допомоги, довідкою органу, що призначає допомогу, про період призначення допомоги.
     Якщо дитину визнано дитиною з інвалідністю після досягнення шестирічного віку, надається висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що дитина мала медичні показання для визнання її дитиною з інвалідністю до досягнення шестирічного віку.
     Отже, жінка матиме право на дострокову пенсію в разі надання медичного висновку про те, що її дитина мала медичні показання для визнання її дитиною з інвалідністю до досягнення шестирічного віку.

Джерело: Право на достроковий вихід на пенсію // Пенсійний кур'єр. - 2019. - № 42. - С. 4.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар