Translate

понеділок, 10 лютого 2020 р.

Право батька на відпустку для догляду за дитиною

    Чи має право батько дитини до трьох років на відпустку для догляду за нею?
Т. Пирогова, Київська обл.


    Відповідь. За статтею 18 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами на бажання жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
    Ця відпустка може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною.
    Згідно з ч. 4 ст. 20 Закону підставою для надання такої відпустки зазначеним особам є довідка з місця роботи (служби, навчання) матері дитини про те, що вона стала до роботи до закінчення терміну цієї відпустки і виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати).
    Отже, лише за умови подання довідки з місця роботи матері дитини відповідно до встановлених законодавством вимог ст. 2 Закону гарантовано право батька дитини, бабусі, діда чи інших родичів, які фактично доглядають за дитиною, на отримання відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період місця роботи (посади).
    Отже, право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку батька дитини, баби, діда чи інших родичів, які фактично доглядають за дитиною, є похідним від права матері на таку відпустку.

Джерело: Право батька на відпустку для догляду за дитиною // Праця та зарплата. - 2020. - № 4. - С. 12.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар