Translate

вівторок, 11 лютого 2020 р.

Розрахунок під час звільнення

   Як правильно зробити розрахунок під час звільнення працівникові, який відпрацював на підприємстві менш як один місяць?
М. Рябова, м. Житомир

    Відповідь. Обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані дні відпустки провадять з урахуванням положень Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок), виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують звільненню.
    Працівникам, які пропрацювали на підприємстві, в установі, організації менш як один рік, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця перед звільненням.
    У разі відсутності у працівника розрахункового періоду (з першого числа місяця після оформлення до першого числа місяця, в якому виплачується компенсація) розрахунки проводяться з урахуванням ч. З п. 4 Порядку, а саме: виходячи з установленого йому в трудовому договорі посадового окладу.
   Відповідно до п. 7 Порядку середня заробітна плата для виплати компенсації за невикористані дні відпустки обчислюється діленням сумарного заробітку за останні 12 місяців перед наданням компенсації за невикористану відпустку на відповідну кількість календарних днів року за винятком святкових і неробочих днів, установлених законодавством (ст. 73 КЗпП). Одержаний результат множать на число календарних днів відпустки.
   Тобто, якщо працівник пропрацював менш як один місяць або у працівника відсутній розрахунковий період з першого числа місяця після оформлення до першого числа місяця, в якому виплачується компенсація, середня заробітна плата обчислюється множенням посадового окладу працівника на 12 місяців та діленням отриманого результату на кількість календарних днів за умовний розрахунковий період за винятком святкових і неробочих днів. Одержаний результат множать на число календарних днів невикористаної відпустки.

Джерело: Розрахунок під час звільнення // Праця та зарплата. - 2020. - № 5. - С. 12.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41



Немає коментарів:

Дописати коментар