Translate

вівторок, 11 лютого 2020 р.

Про розрахунок середньої заробітної плати

    На підприємстві ведеться підсумований облік робочого часу, розрахунковий період — календарний рік. Оплату надурочних робіт провадять в січні наступного за звітним року. Чи ураховуються ці виплати під час розрахунку середньої зарплати?
А. Капко, Донецька обл.


    Відповідь. Виплати, які враховуються для обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження відповідно до норм Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок), установлено п. З Порядку.
   До таких виплат належать: основна заробітна плата, доплати і надбавки (в тому числі за надурочну роботу та роботу в нічний час, суміщення професій і посад, розширення зони обслуговування або виконання підвищених обсягів робіт робітниками з погодинною оплатою праці, високі досягнення в праці (високу професійну майстерність), умови праці, інтенсивність праці, керівництво бригадою, вислугу років тощо); виробничі премії та премії за економію конкретних видів палива, електроенергії і теплової енергії; винагорода за підсумками річної роботи та вислугу років тощо.
    Пунктом 4 Порядку визначено вичерпний перелік виплат, які не враховуються під час обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження.
    Під час обчислення середньої заробітної плати за останні два місяці також не враховуються виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов'язків, щорічної і додаткової відпусток, відрядження тощо) та допомога по тимчасовій непрацездатності.
     Тобто виплати за надурочну роботу враховуються під час обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження відповідно до норм Порядку.


Джерело: Про розрахунок середньої заробітної плати // Праця та зарплата. - 2020. - № 5. - С. 12.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар