Translate

вівторок, 10 березня 2020 р.

Щодо перенесення святкового дня, який припав на суботу

    На державному підприємстві запроваджено шестиденний робочий тиждень і за графіком роботи субота є робочим днем.
   Чи потрібно було переносити святковий день, який припав на суботу, на наступний після святкового або неробочого дня?
Р. Кожух, Івано-Франківська обл.


    Відповідь. Статтею 52 КЗпП визначено, що для працівників установлюється п'ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями.
    На тих підприємствах, в установах, організаціях, де за характером виробництва та умовами роботи запровадження п'ятиденного робочого тижня є недоцільним, установлюється шестиденний робочий тиждень з одним вихідним днем.
    П'ятиденний або шестиденний робочий тиждень установлюється власником або уповноваженим ним органом спільно з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) з урахуванням специфіки роботи, думки трудового колективу і за погодженням із місцевою радою.
    Відповідно до ст. 67 КЗпП за п'ятиденного робочого тижня працівникам надаються два вихідних дні на тиждень, а за шестиденного робочого тижня — один вихідний день.
    Загальним вихідним днем є неділя. Другий вихідний день за п'ятиденного робочого тижня, якщо його не визначено законодавством, визначається графіком роботи підприємства, установи, організації, погодженим із виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації, і, як правило, має надаватися поспіль із загальним вихідним днем.
    Якшо святковий або неробочий день (ст. 73 КЗпП) збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.
    Отже, якщо святковий день припав на суботу, яка за графіком роботи підприємства є робочим днем, такий день не переноситься на наступний після святкового або неробочого дня.

Джерело: Щодо перенесення святкового дня, який припав на суботу // Праця та зарплата - 2020. - № 7. - С. 21.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41


Немає коментарів:

Дописати коментар