Translate

вівторок, 10 березня 2020 р.

Про підсумований облік робочого часу

    Чи скорочується на одну годину робочий час напередодні святкових і неробочих днів за підсумованого обліку робочого часу?
Н. Михайленко, Житомирська обл.

    Відповідь. Згідно зі статтею 61 КЗпП підсумований облік робочого часу запроваджується на безперервно діючих підприємствах, в установах й організаціях, а також на окремих виробництвах, у цехах* на дільницях, у відділеннях і на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержано встановленої для такої категорії працівників щоденної або тижневої тривалості робочого часу.
    Методичними рекомендаціями щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, затвердженими наказом Мінпраці України від 19.04.2006 р. № 138, передбачено, що підсумований облік робочого часу запроваджується на підприємстві роботодавцем за погодженням із виборним органом первинної профспілкової організації, а в разі його відсутності це питання за ст. 7 Закону України «Про колективні договори і угоди» може бути врегульовано колективним договором.
    У разі підсумованого обліку робочого часу робота працівників регулюється графіками роботи (змінності), які розробляються роботодавцем і погоджуються з виборним органом первинної профспілкової організації, а в разі його відсутності можуть бути передбачені колективним договором. Графіки роботи (змінності) розробляються таким чином, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин, передбаченого ст. 50 і 51 КЗпП.
    Норма робочого часу за обліковий період визначається за календарем із розрахунку шестиденного робочого тижня, семигодинного робочого дня (чи відповідного скороченого робочого дня) з урахуванням скороченого робочого часу напередодні вихідних днів до п'яти годин і напередодні святкових і неробочих днів на одну годину.
    У порядку, встановленому колективним договором, норма робочого часу за обліковий період може визначатися за графіком п'ятиденного робочого тижня. Оскільки за п'ятиденного робочого тижня КЗпП не передбачено встановлення конкретної тривалості щоденної роботи, норма робочого часу за обліковий період визначається множенням часу тривалості робочого дня на кількість робочих днів за календарем п'ятиденного робочого тижня, що припадають на цей період, з рівною тривалістю кожного робочого дня, з урахуванням її скорочення напередодні святкових і неробочих днів та вихідними днями в суботу та неділю.
    Через те що норма тривалості робочого часу за обліковий період обчислюється з урахуванням, зокрема, скорочення робочого часу напередодні святкових і неробочих днів і реалізується графіками роботи (змінності), вдруге скорочувати тривалість роботи (зміни) безпосередньо перед святковим і неробочим днем немає підстав.

Джерело: Про підсумований облік робочого часу // Праця та зарплата - 2020. - № 7. - С. 21.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41


Немає коментарів:

Дописати коментар