Translate

суботу, 14 березня 2020 р.

Як вирішуються спори між батьками щодо участі у вихованні дитини та місця проживання?

   Маю малолітнього сина, який проживає разом зі своєю матір'ю, моєю колишньою дружиною. Вона чинить мені перешкоди в спілкуванні з дитиною. Як мені вирішити це питання?
    
    Статтею 157 Сімейного кодексу України батькам надано право укладати договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов'язків тим із них, що проживає окремо від дитини. Договір, який укладають у письмовій формі, підлягає нотаріальному посвідченню.
    Якщо батьки не можуть дійти згоди щодо участі одного з батьків, який проживає окремо, у вихованні дитини, порядок такої участі визначають органи опіки та піклування з участю батьків виходячи з інтересів дитини.
    За заявою матері й батька дитини орган, опіки та піклування визначає способи участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від неї. Рішення про це орган опіки та піклування по-ухвалює на підставі вивчення умов життя батьків, їхнього ставлення до дитини, інших обставин, що мають істотне значення. Працівник служби у справах дітей проводить бесіду з батьками, а в разі потреби також із родичами дитини.
    Після з'ясування обставин, що призвели до виникнення спору між батьками щодо участі у вихованні дитини, служба у справах дітей складає висновок.
    Відповідно до статті 159 Сімейного кодексу України, якщо той із батьків, із ким проживає дитина, чинить перешкоди тому з батьків, хто проживає окремо, у спілкуванні з дитиною та у її вихованні, зокрема якщо він ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, другий із батьків має право звернутися в суд із позовом про усунення цих перешкод.

Джерело: Як вирішуються спори між батьками щодо участі у вихованні дитини та місця проживання? // Пенсійний кур'єр. - 2020. - № 11. - С. 4.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар