Translate

вівторок, 17 березня 2020 р.

Чому не обчислюють стаж у подвійному розмірі?

    До редакції надійшов лист від Анатолія Савіна, жителя смт Серпневе Одеської області. Пенсіонер пропонує нам кілька запитань, на які йому не відповіли фахівці місцевого управління Пенсійного фонду. Вони стосуються підрахунку стажу, а також доплати за понаднормовий стаж, тому будуть цікаві й іншим нашим читачам.

   «Чому стаж за трудовою книжкою становить 36 років, а при розрахунку пенсії відображають лише 33 роки? І чому до уваги не взяли довідки про зарплату до 2000 року?» 

    До свого листа ви додали багато документів, але навіть вони не дають повної картини. У відповідях Пенсійного фонду стверджується, що фактичний стаж вашої роботи за наявними документами становить саме 33 роки. При цьому в 1980-1986 роках ви працювали в шахті і претендуєте на зарахування цього періоду до стажу в подвійному розмірі. Як ми розуміємо, до пільгового стажу цей період вам не зараховують, оскільки документи, що підтверджують пільгову роботу, видані однією шахтою, а працювали ви свого часу на іншій шахті. Тобто немає довідки про перейменування підприємства.

   І, як ми розуміємо, перевірити достовірність видачі цих довідок неможливо, оскільки підприємство було в Луганській області, в районі, який зараз Україною не контролюється.
   Водночас можна спробувати оскаржити це питання у Пенсійному фонді України або, у крайньому разі, звернутися до суду. Адже у трудовій книжці написано, що ви працювали з повним робочим днем під землею. А довідка, що уточнює пільговий характер роботи, потрібна передусім у тих випадках, коли за трудовою книжкою немає відомостей, що визначають право на пенсію на пільгових умовах.
   Зі схожої причини для розрахунку не взяли одну з довідок про зарплату до 2000 року. Зараз за законом для розрахунку пенсії береться зарплата за всі періоди страхового стажу з 1 липня 2000 року до моменту призначення пенсії. За бажанням майбутнього пенсіонера до розрахунку може бути долучена заробітна плата за будь-які 5 років поспіль до 1 липня 2000 року, за умови підтвердження довідки про заробітну плату звичними документами. У вашому випадку довідку про зарплату в Луганській області перевірити теж неможливо, так само як не можна витребувати довідку про перейменування шахти. Що стосується другої довідки про зарплату за період роботи до'2000 року в Одеській області, то її застосовувати при розрахунку пенсії невигідно. Це випливає з відповіді Пенсійного фонду, який ви додаєте до листа. Тобто розраховувати пенсію вигідніше без цієї довідки, а лише з урахуванням зарплати за 2000-2009 роки.

Джерело: Чому не обчислюють стаж у подвійному розмірі? // На пенсії. - 2020. - № 8. - С. 2.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар