Translate

понеділок, 16 березня 2020 р.

Про обов'язковий та наднормативний стаж: у чому різниця?

    «Для пільгової пенсії потрібно 27 років страхового стажу, а у мене 36 років. Чому мені не встановлюють доплату за наднормативний стажу розмірі 9% від мінімальної пенсії за 9 перепрацьованих років?» 

    Згідно зі статтею 28 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і З0 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1 % розміру пенсії, обчисленої відповідно до статті 27 цього закону, але не більше ніж на 1% мінімального розміру пенсії за віком. Доплата за понаднормовий стаж для пенсій, призначених починаючи з 1 жовтня 2011 року, встановлюється саме на таких умовах. Ви ж пишете про загальну кількість стажу, який буде потрібний вам для призначення пенсії на пільгових умовах.
    У вашому випадку треба було мати не менше 27 років загального стажу з урахуванням поступового збільшення мінімальної кількості стажу, потрібного для виходу на дострокову пенсію. Це передбачено статтею 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», в якій описано умови призначення пільгових пенсій. Ця норма ніяк не співвідноситься зі встановленням надбавки за понаднормовий стаж. Як сказано вище, встановлення такої надбавки регулюється зовсім іншою статтею іншого закону.

Джерело: Про обов'язковий та наднормативний стаж: у чому різниця? // На пенсії. - 2020. - № 8. - С. 2.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар