Translate

суботу, 14 березня 2020 р.

Право чорнобильця на додаткову відпустку

    Чи має право роботодавець відмовити особі, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 2), в наданні додаткової відпустки строком на 14 робочих днів з 2 березня 2020 р., поки вона не використає повністю щорічну відпустку за відпрацьовані дні в 2019 р.? Чи є така відмова вмотивованою?
Ю. Воробей, Чернігівська обл.


    Відповідь. Пунктом 1 ч. 1ст. 21 Загону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» працівникам із числа постраждалих громадян, віднесених до категорії 2, надається пільга з використання чергової відпустки у зручний для них час, а також отримання додаткової відпустки зі збереженням заробітної плати строком 14 робочих (16 календарних) днів на рік.
    Названа додаткова відпустка не віднесена Законом України «Про відпустки» (далі — Закон) до щорічних додаткових відпусток (ст. 7 і 8 Закону), а належить до інших видів відпусток, установлених законодавством (ч. 2 ст. 4 Закону).
  Ця відпустка є гарантованою державою пільгою, а тому роботодавець зобов'язаний забезпечити право працівника на відпустку впродовж календарного року.
   На відміну від щорічних відпусток, така відпустка не пов'язана з робочим процесом і надається незалежно від часу роботи на підприємстві, в установі, організації. Ця відпустка не продовжується на період святкових і неробочих днів та в разі тимчасової непрацездатності не ділиться на частини, не переноситься на наступний рік, а також за неї не провадиться виплата грошової компенсації.
   Право на таку відпустку не обмежується тривалістю інших видів відпусток.


Джерело: Право чорнобильця на додаткову відпустку // Праця та зарплата. - 2020. - № 8. - С. 11.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41


Немає коментарів:

Дописати коментар