Translate

пʼятницю, 3 квітня 2020 р.

Віртуальна виставка "КОРУПЦІЯ: ІСТОРИЧНІ ВИТОКИ ТА СУЧАСНІ ПРОЯВИ"


 Корупція – то є духовна недуга. Це не є щось фінансове. Якби люди серйозно ставилися до корупції, справді бачили її такою, як вона є, а це є гріх, то не треба було б нам так багато комісій всякого роду, законів і такого іншого. Корупція би і так зникала. Той факт, що корупція так важко, повільно зникає, доводить, що, на жаль, стан душі нашого народу не є таким, як хотілось.
Любомир Гузар

  Корупція як система негативних відносин стала в сучасному суспільстві однією з найгостріших проблем, не тільки тому, що є свідченням деградації моральних основ суспільства, але і через те, що спричиняє негативні наслідки для більшості сфер господарювання, економіки та промисловості.
   Корупція – це використання особою, наданих їй службових повноважень та пов’язаних із цим можливостей з метою одержання неправомірної вигоди.
  Пропонуємо переглянути видання, які допоможуть поглибити свої знання з цієї тематики.

67.99(4УКР)3 / 34С(С2)
З-19

  Законодавство України про боротьбу з корупцією [Текст] : зб. законодавчих актів / [упоряд. О. М. Роїна]. – Київ : Правова єдність, 2011. – 103 с. : табл.
  У збірнику представлені законодавчі акти, що регулюють питання протидії корупції в Україні.


 342(477)
Б 98

  Бюлетень законодавства і юридичної практики України [Текст]. № 3-4, 2017. Державне регулювання антикорупційної діяльності : законодавство, коментар, роз'яснення / за ред. О. С. Саєнка. – Київ : Юрінком Інтер, 2017. – 566 с.

  На боротьбу з корупцією та антикорупційне законодавство в наш час спрямована значна увага всіх органів влади, ЗМІ та міжнародної спільноти.
  Готуючи це видання, видавнича організація TOB "Юрінком Інтер" мала на меті поінформувати всіх зацікавлених осіб про наявні документи, що регламентують антикорупційну діяльність.
  Запропонована збірка нормативних актів, коментарів і роз’яснень є виданням, що надає можливість подати в робочому вигляді ключові моменти такої діяльності.
  Важливим також є те, що чи не вперше подаються документи з роз’ясненням відомства, що безпосередньо відповідає за впровадження антикорупційної діяльності в державних органах. Тут зосереджено основні нормативно-правові акти, в яких визначається низка правил щодо запобігання проявам корупції. В них містяться механізми запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, висвітлюються правила щодо уникнення публічними службовцями реальних та потенційних корупційних небезпек, чітко визначені алгоритми дій службовців та їх керівників щодо вирішення ситуацій наявних конфліктів інтересів та ризиків, що дозволяє забезпечити максимальну об’єктивність при виконанні відповідними особами своїх службових обов’язків.
  Правовий масив нормативних актів загалом має охоронне призначення, зокрема він спрямовує правозастосовувачів на знання усіх можливих способів врегулювання конфлікту інтересів.
  У документах збірки містяться правила етичної поведінки осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Важливою складовою є наявність в ній актів про системи об’єктивного фінансового контролю за майновим станом публічних службовців, про подання декларацій в електронній формі, комплексні перевірки декларацій тощо.
  У нормативно-правових актах можна знайти документи з переліком превентивних антикорупційних інструментів, порядком проведення антикорупційної експертизи нормативно-правових актів та їх проєктів. Вперше в такого роду збірці подається коментар всіх п’ятнадцяти статей   Кримінального кодексу України, в якому можна знайти відповіді на питання кримінальної відповідальності за подання у декларації свідомо неправдивих відомостей, а також за умисне неподання декларації; кримінальну відповідальність за привласнення чи розтрату майна, нецільове використання бюджетних коштів, за зловживання владою або службовим становищем та інші правопорушення, пов’язані з корупцією.
  Збірка стане у пригоді всім, хто має справу з діяльністю щодо усунення наслідків корупційних правопорушень, а саме скасування виданих внаслідок порушення антикорупційного закону актів, визнанням нікчемними відповідних правочинів, відшкодуванням завданих корупційними правопорушеннями збитків.

343(477)
К 60

  Коли антикорупційний активізм в Україні має вплив? Уроки для міжнародної підтримки [Текст] : полісі-бріф / Макс Бадер [та ін.]. – Київ : [б. в.], 2019. – 7 с., включ. обкл. : іл.

  Цей полісі бріф було підготовлено в рамках дослідницького проєкту "Громадянське суспільство проти корупції в Україні: політичні ролі, стратегії адвокації та вплив" за фінансової підтримки Нідерландської організації наукових досліджень (the Netherlands Organisation for Scientific Research).

343(477)
Г 87

  Громадянське суспільство проти корупції в регіонах України: рекомендації щодо (міжнародної) допомоги [Текст] : полісі-бріф / Оксана Нестеренко [та ін.]. – Київ : [б. в.], 2019. – 9 с.

   Цей полісі бріф було підготовлено в рамках дослідницького проєкту "Громадянське суспільство проти корупції в Україні: політичні ролі, стратегії адвокації та вплив" за фінансової підтримки Нідерландської організації наукових досліджень (the Netherlands Organisation for Scientific Research). Мета цього полісі бріфу полягає у наданні пропозицій донорській спільноті, яка має підвищити ефективність співпраці донорів з громадськими організаціями на регіональному та місцевому рівнях в Україні.

343(477)
А 64

  Аналіз контекстуальних факторів, що впливають на антикорупційну діяльність в регіонах України [Текст] : аналіт. документи / Оксана Гус [та ін.]. – Київ : [б. в.], 2019. – 19 с.

   Цей аналітичний документ було підготовлено у рамках проєкту "Громадянське суспільство проти корупції в Україні: політичні ролі, стратегії адвокації та вплив", який фінансується Нідерландською організацією наукових досліджень. Метою даного дослідження є аналіз цього емпіричного питання шляхом вивчення інституційних та структурних контекстних факторів, які формують суспільно-орієнтовані антикорупційні ініціативи в регіонах України.

343(477)
Г 87

  Громадянське суспільство проти корупції в Україні: способи впливу [Текст] : аналіт. документи / Макс Бадер [та ін.]. – Київ : [б. в.], 2019. – 23 с.


  Цей аналітичний документ було підготовлено у рамках проєкту "Громадянське суспільство проти корупції в Україні: політичні ролі, стратегії адвокації та вплив", який фінансується Нідерландською організацією наукових досліджень. Емпіричною базою для цієї роботи стали дані, отримані у ході комплексного дослідження антикорупційного активізму поза межами столиці. Для досягнення цілей дослідження ми провели напівструктуровані інтерв'ю з представниками антикорупційних громадських ініціатив у містах на всіх підконтрольних уряду України територіях. До того ж ми проаналізували активність організацій у соціальних мережах та повідомлення засобів масової інформації (далі – ЗМІ) про діяльність опитаних організацій. Науковим внеском цього дослідження є сприяння розумінню ефективності антикорупційних організацій, особливо тих, що функціонують в Україні. Результати нашого дослідження мають практичне значення для міжнародних донорів, що надають фінансову допомогу. Сфера боротьби з корупцією викликає інтерес міжнародних партнерів України, які вважають успіх антикорупційного активізму ключовим фактором для досягнення стабільності, демократизації та економічного розвитку країни. По всій території України донорські організації підтримують антикорупційні організації громадянського суспільства, не володіючи інформацією про їхню ефективність. У першому розділі статті розглядається значення громадянського суспільства у сфері боротьби з корупцією та виокремлюються основні види інструментів, що використовують антикорупційні активісти. Попри відсутність чіткого розуміння факторів ефективності антикорупційного активізму, у наявній науковій та практично орієнтованій літературі, однак, визначений ряд факторів, які вважають пов’язаними з ефективністю. Другий розділ присвячений огляду трьох типів факторів, що впливають на успіх антикорупційного активізму: зовнішні чинники, стратегії адвокації та організаційні характеристики. У третьому розділі вводиться набір даних, отриманих у ході інтерв’ю з представниками антикорупційних організацій в регіонах України, при цьому фокус здійснюється на види діяльності, в яких ці організації беруть участь, та на вплив, який вони продукують. Нарешті, у четвертому і основному розділі статті ми перевіряємо фактори, що в науковій та практично орієнтованій літературі асоціюються з успішним антикорупційним активізмом, у контексті сучасного антикорупційного активізму в регіонах України.

67.99(4УКР)3 / 34С(С2)
Н 34

  Науково-практичний коментар Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції" [Текст] : станом на 1 січ. 2012 р. / [Мельник О. М., Руснак Ю. І., Шамрай В. О.] ; за ред. Шамрая В. О. – Київ : Професіонал, 2012. – 461 с.

   У додатках до коментаря вміщено основні національні та міжнародні нормативно-правові акти у сфері застосування цього Закону, що матиме практичну користь при вивченні нормативної бази, спрямованої на протидію корупційним проявам.


67.99(4УКР)5 / 34С(С2)
О-72

  Осадчий Володимир Іванович. Корупційні злочини [Текст] : монографія / В. І. Осадчий. – Київ : Видавництво Європейського університету, 2016. – 81 с.

  У монографії проаналізовано перелік корупційних злочинів та показано його недосконалість. У контексті відповідальності за корупційні злочини досліджено понятійний апарат і запропоновано внесення необхідних змін. Встановлено неузгодженість підходів до конструювання низки статей Кримінального кодексу України про відповідальність за корупційні злочини.
  Подано кримінально-правову характеристику окремих корупційних злочинів. Внесено пропозиції щодо вдосконалення законодавства.
  Монографія розрахована на науковців, викладачів, аспірантів, студентів старших курсів юридичних факультетів, практичних фахівців.

328
В 15

  Валлє Віра. Корупція. Занепад соціального капіталу [Текст] / Віра Валлє. – Київ : Олег Філюк, 2018. – 234 с.

   "Корупція. Занепад соціального капіталу" – це докорінним чином змінене і доповнене видання першої книги автора про корупцію, яке містить порівняльний аналіз рівня і структури корупції в Україні сьогодні й відразу після революційних подій 2013–2014 рр., огляд стану реформ і розкриває причини відсутності помітного прогресу в боротьбі з цим ганебним явищем. Чого бракує українцям для подолання кризи та побудови успішної держави? Якими є рушійні сили соціального поступу? Корупція розглядається як симптом застарілої хвороби несвободи (духовної, політичної та економічної). Показано дефекти української фасадної демократії, що заважають звільненню від корупції і становлять загрозу майбутньому країни. Автор звертається до трьох сил, покликаних забезпечити соціальний поступ (громадянське суспільство – влада – бізнес), і переконує у важливості їх співпраці на шляху побудови успішної України.

66.3(4УКР) / 32С
В 15

  Валлє Віра. Корупція: роздуми після Майдану [Текст] / Віра Валлє ; [Нац. ун-т "Києво-Могил. акад." та ін.]. – Київ : Дух і Літера, 2015. – 279 с. : іл., табл.

  Книга присвячена дослідженню проблеми корупції та пошуку шляхів протидії їй. Розглянуто вплив корупції на соціально-політичні процеси та проаналізовано психологічні аспекти цього феномена.
67.9(4УКР)3 / 34С(С2)
М48

  Мельник М. І. Корупція – корозія влади: соціальна сутність, тенденції та наслідки, заходи протидії [Текст] / М. І. Мельник. – Київ : Юридична думка, 2004. – 397 с.

  Висвітлюються важливі для протидії корупції в Україні питання: з’ясовується соціальна сутність корупції, тенденції її розвитку та негативні наслідки, досліджується механізм корупційних відносин та характеризуються корупційні правопорушення. Зроблено висновок, що системна корупція є реальним чинником, який загрожує національній безпеці держави, сприяє появі та існуванню мафії.
  Наукова основа роботи доповнена фактичним матеріалом, даними кримінологічних та соціальних досліджень, що дозволило сформулювати основні засади протидії корупції, визначити заходи щодо підвищення ефективності антикорупційної діяльності.
  Для науковців, викладачів, студентів вищих юридичних навчальних закладів, працівників правоохоронних органів, а також усіх тих, хто цікавиться проблемами протидії корупції з точки зору кримінології, соціології, кримінального та адміністративного права, історії, економіки, політології, державного управління.

343(477)
Л 64

  Литвиненко В. І. Антикорупційне право [Текст] : навч. посіб. / В. І. Литвиненко, Ю. П. Лісовська, П. М. Лісовський. – Київ : Кондор, 2019. – 238 с.

  У навчальному посібнику розглянуто актуальні питання Концепції адміністративно-правового забезпечення запобігання та протидії корупції. За цих умов антикорупційне право є нагальною потребою як законний капітал відповідальності юридичних та фізичних осіб. Висвітлено стратегічні напрями та необхідні механізми протидії корупції, а також протидію корупційним маніпуляціям у вищій освіті України. Зосереджено увагу на конструктивну характеристику антикорупційного права, в якій нова концептуальна модель контррозвідувальної діяльності та Прокуратури України, як локальний моніторинг та представництво, відіграє належну роль. При цьому розкрито, що паливно-енергетичний комплекс є прерогативою діяльності спецслужб. Визначено авторське бачення антикорупційної політики світового порядку. Навчальний посібник розраховано на науковців, викладачів, студентів, курсантів, співробітників спецслужб та широке коло читачів.

66.3(4УКР) / 32С
Н 40

  Невмержицький Є. В. Корупція в Україні: причини, наслідки, механізми протидії [Текст] / Є. В. Невмержицький ; Акад. прокуратури України. – Київ : КНТ, 2008. – 364 с.

  У монографії із застосуванням сучасних методів наукового пізнання розглядаються причини та умови корупції в Україні, соціально-економічний простір її розповсюдження в перехідному суспільстві та механізми протидії. В роботі використані матеріали практики, кримінологічних та соціальних досліджень, сформульовані пропозиції щодо посилення протидії цьому феномену.
  Викладений у монографії матеріал може бути використаний студентами, науковцями, працівниками правоохоронних органів. 

343(477)
О-95

  Очищення влади (люстрація). Запобігання і протидія корупції [Текст] : практ. посіб. / [упоряд. А. В. Григоренко]. – Київ : Центр учбової літератури, 2018. – 143 с.

  Посібник розрахований на посадових та службових осіб органів прокуратури України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Управління державної охорони України, Національного банку України, професійних суддів, начальницький склад Міністерства внутрішніх справ України, Державної пенітенціарної служби України, Фіскальної служби України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, військових посадових осіб Збройних сил України та інших утворених відповідно до законів військових формувань, членів Центральної виборчої комісії, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, голів та членів національних комісій, що здійснюють державне регулювання природних монополій, державне регулювання у сферах зв’язку та інформатизації, ринків цінних паперів і фінансових послуг, інших посадових та службових осіб (крім виборних посад) органів державної влади, органів місцевого самоврядування для використання в практичній роботі.


66.3 / 32
Р 79

  Роуз-Екерман С. Корупція та урядування: причини, наслідки та зміни [Текст] / С. Роуз-Екерман ; пер.: С. Кокізюк, Р. Ткачук. – Київ : К. І. С., 2004. – 296 с.

  Особливістю авторового аналізу корупції є використання передовсім економіки як потужного засобу для дослідження.
35
А 72

  Антикорупційна політика та запобігання корупції в публічному управлінні [Текст] : навч. посіб. / І. С. Бондар [та ін.] ; Київ. нац. ун-т культури і мистецтв. – Київ : Ліра-К, 2017. – 191 с.
  У навчальному посібнику розкрито теоретичні засади антикорупційної політики та запобігання корупції в публічному управлінні. Системно викладено корупціогенні чинники в сучасному суспільстві та публічному управлінні. Дано комплексне уявлення про принципи, стратегічні підходи, напрями і шляхи здійснення антикорупційної політики. Висвітлено наукові напрацювання, вітчизняний та зарубіжний досвід щодо побудови і функціонування механізмів запобігання корупції в публічному управлінні.
  Навчальний посібник розрахований на слухачів, студентів, науковців, викладачів, працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших фахівців, які виявляють інтерес до проблем антикорупційної політики та запобігання корупції в публічному управлінні.

343(477)
Д 76

  Дрьомов Сергій Володимирович. Інституційне забезпечення державної антикорупційної політики України: реалії сьогодення [Текст] : аналіт. доп. / [С. В. Дрьомов] ; Нац. ін-т стратег. дослідж. – Київ : НІСД, 2018. – 55 с.

   В аналітичній доповіді висвітлено результати дослідження стану інституційного забезпечення державної антикорупційної політики України. Визначено систему суб’єктів протидії корупції, що зумовлюється сутністю та змістом державної антикорупційної політики України, а також досліджено питання щодо розподілу повноважень між цими суб’єктами. Зроблено висновок про те, що система суб’єктів протидії корупції все ще перебуває у стані формування. Зокрема, окремі новостворені державні органи, уповноважені формувати й реалізовувати антикорупційну політику держави, вже працюють та демонструють суспільству перші результати, інші – лише розпочали роботу з організації своєї діяльності. У доповіді наведено статистичні показники, спираючись на які можна оцінювати ефективність інституційного забезпечення діяльності держави у сфері запобігання та протидії корупції. Виявлено недоліки законодавчого забезпечення функціонування системи суб’єктів протидії корупції та сформульовано рекомендації щодо шляхів їх усунення.
  Для експертів, науковців, фахівців у сфері формування та реалізації державної антикорупційної політики та державного управління, суб’єктів владних повноважень, представників громадських організацій та окремих громадян, усіх, хто цікавиться проблемами протидії корупції в Україні. Видання може стати в пригоді під час розроблення та ухвалення законодавчих актів, що регулюватимуть правовідносини в цій сфері.

Немає коментарів:

Дописати коментар