Translate

пʼятницю, 3 квітня 2020 р.

Щодо виплати суддівської винагороди та грошової компенсації

    Чи потрібно доплачувати різницю між сумою компенсації за невикористану відпустку та сумою фактичної суддівської винагороди під час використання суддями днів відпустки, компенсація за які перерахована з інших установ під час звільнення?
М. Хмельовий, Полтавська обл.

    Відповідь. За частиною 1 ст. 135 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі — Закон) суддівська винагорода регулюється цим Законом та не може визначатися іншими нормативно-правовими актами.
    Відповідно до ч. 2 ст. 135 Закону суддівська винагорода виплачується судді з дня зарахування його до штату відповідного суду, якщо інше не встановлене цим Законом.
    Згідно зі ст. 136 Закону суддям надається щорічна оплачувана відпустка тривалістю З0 робочих днів з виплатою, крім суддівської винагороди, допомоги на оздоровлення в розмірі посадового окладу. Суддям, які мають стаж роботи більш як 10 років, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 15 календарних днів.
    Закон не містить норм щодо розрахунку суддівської винагороди та порядку її виплати в разі надання судді щорічної оплачуваної відпустки.
    У зв'язку з цим з урахуванням названих норм Закону розмір суддівської винагороди має визначатися в розрахунку на місяць, у якому суддя перебував у відпустці, з урахуванням ст. 135 і 136 Закону.
    При цьому судді, якому надано не використану за попереднім місцем роботи щорічну оплачувану відпустку, розмір суддівської винагороди за період відпустки має включати суму грошової компенсації задні щорічної оплачуваної відпустки, не використані особою, переведеною від попередньої юридичної особи.
    Згідно з ч. 1 ст. 6 Закону України «Про відпустки» щорічні відпустки надаються за відпрацьований робочий рік, що відлічується з дня укладення трудового договору.
    За пунктом 8 ч. 7 ст. 10 цього Закону щорічні відпустки повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи в перший рік роботи на такому підприємстві надаються працівникам, які не використали за попереднім місцем роботи повністю або частково щорічної основної відпустки й не одержали за неї грошової компенсації, на їхнє бажання.

Джерело: Щодо виплати суддівської винагороди та грошової компенсації // Праця та зарплата. - 2020. - № 10. - С. 8.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар