Translate

четвер, 23 липня 2020 р.

Урахування премій під час обчислення середньої зарплати

   Чи включається до розрахунку я середньої зарплати для оплати часу щорічної відпустки педагогічним працівникам щорічна грошова винагорода в розмірі до одного посадового окладу за сумлінну працю, зразкове виконання обов'язків, передбачена ст. 57 Закону «Про освіту»?
М. Дроздова, м. Черкаси

   Відповідь. Виплати, які враховуються під час обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження, встановлено п. З Порядку. До таких виплат належать: основна заробітна плата; доплати і надбавки (за надурочну роботу та роботу в нічний час; суміщення професій і посад; розширення зон обслуговування або виконання збільшених обсягів робіт робітниками з погодинною оплатою праці; високі досягнення в праці (високу професійну майстерність); умови праці; інтенсивність праці; керівництво бригадою, вислугу років тощо); виробничі премії та премії за економію конкретних видів палива, електроенергії і теплової енергії тощо.

   Тобто це виплати, які не мають одноразового характеру.
  Статтею 57 Закону України від 05.09.2017 р. 2145-VIII «Про освіту» передбачено виплату педагогічним працівникам щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання покладених на них обов'язків. Це — виплата одноразового характеру.
   Виплати, які мають одноразовий характер, згідно з п. 4 Порядку не враховуються під час обчислення середньої заробітної плати.
   Із одноразових виплат Порядком передбачено врахування лише одноразової винагороди за підсумками роботи за рік і за вислугу років за умови. що вони виплачені в поточному році за попередній календарний рік.
   Тобто щорічна грошова винагорода за сумлінну працю, зразкове виконання обов'язків, яка виплачується педагогічним працівникам, не враховується під час обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження відповідно до норм Порядку.
 
Джерело:   Урахування премій під час обчислення середньої зарплати // Праця та зарплата. - 2020. - № 12. - С. 6.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41



Немає коментарів:

Дописати коментар