Translate

середу, 22 липня 2020 р.

Щодо виплати компенсації за невикористану відпустку

   Як мала розраховуватися компенсація за невикористану відпустку під час звільнення працівниці, яка у 2016—2019 рр. перебувала у відпустці без збереження зарплати, а упродовж 12 місяців до виходу в декрет одержувала зарплату (оклад) у розмірі 1700 грн та не використала відпустки за відпрацьований рік?
К. Соломаха, Вінницька обл. 

   Відповідь. Обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані дні відпустки провадять з урахуванням положень Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок), виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують звільненню.
   При цьому час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, вилучається з розрахункового періоду. До цього часу, зокрема, належить час, протягом якого працівник перебував у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років.
   Якщо протягом розрахункового періоду працівник не мав заробітку, то відповідно до п. 4 Порядку середня заробітна плата розраховується виходячи з установленого у штатному розписі за його посадою на момент проведення розрахунку посадового окладу.
   Відповідно до п. 7 Порядку середня заробітна плата Для нарахування компенсації за невикористані відпустки обчислюється діленням сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців на відповідну кількість календарних днів року, за винятком святкових і неробочих днів, установлених законодавством. Одержаний результат множать на число календарних днів відпустки.
   Тобто, якщо у працівника відсутній розрахунковий період, середня заробітна плата для виплати компенсації за невикористану відпустку обчислюється множенням посадового окладу, встановленого працівникові на момент звільнення, на 12 місяців та діленням отриманого результату на кількість календарних днів за умовний розрахунковий період, за винятком святкових і неробочих днів. Одержаний результат множать на число календарних днів відпустки.

Джерело:   Щодо виплати компенсації за невикористану відпустку // Праця та зарплата. - 2020. - № 12. - С. 6.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар